2. Demográfia és Egészségpolitika

A magyar demográfia helyzetéről tanácskoztak Gyulán, a 2. Demográfia és Egészségpolitika című konferencián. A találkozón felmerült, hogy a magyar népesedési helyzet rossz, ezen pedig sürgősen változtatni kell.

Az alacsony születési szám, az elvándorlás és a társadalom elöregedése nem túl vidám jövőt vetít elénk. A házasság visszaszorulása és az egyéb együttélési formák előretörése csökkenti a gyerekvállalási hajlandóságot. A kevés gyerekvállalás okai között leginkább a manapság gyakran előforduló távkapcsolatot hozták fel a tanácskozók, hiszen napjainkban az emberek számára nem könnyű munkahelyüket a magánéletükkel egyeztetni.

A legnagyobb gond, hogy az ország népessége 35 éve folyamatosan csökken: 1981-ben még 10,7 millióan voltunk, most már csak 9,9 millióan. A társadalom elöregedése mellett negatívum az is, hogy  csökkent a várható élettartam.

A nyugdíjrendszer szintén ködös jövőképet mutat, hiszen veszélyben van a jelenlegi fiatal munkavállalók jövőbeli nyugdíja. Ma már mindenki tudja, hogy ha csak megközelítőleg is tartani akarja életszínvonalát nyugdíjas korában, jó előre el kell kezdenie félretennie, mégis nagyon kevesen tudnak vagy képesek valamilyen megtakarítási formához csatlakozni.

GallériaVideó

Új hozzászólás