2018. júliusától élesben működik az Online Számla rendszer

2018. július elsejétől éles üzemben fogadja a vállalkozások számláinak adatait az Online Számla rendszer. A féléve tartó tesztüzemből még két hét van hátra a számlázó programok fejlesztésére vagy egy adatszolgáltatásra felkészített számlázó program beszerzésére.

Július elsejétől minden olyan számláról, amelynek belföldi adóalanyra áthárított áfatartalma minimum 100 ezer forint, adatot kell küldeni a NAV-hoz. Az adatküldést legkönnyebben számlázó program használatával lehet megvalósítani, mert ebben az esetben az adatszolgáltatás gépek közötti kommunikációval történik meg.

Az adatszolgáltatás azoknak is kötelező, akik kézzel kiállított számlákat, azaz számlatömböt alkalmaznak. Amennyiben ezen a számlán az áfa legalább 100 ezer forint, öt napon beül, ha pedig eléri az 500 ezer forintot, a kiállítás utáni napon kell elvégezni az adatszolgáltatást manuális feltöltéssel.

A felkészüléshez szükséges információkról a NAV ügyfélkapus tárhelyre érkező elektronikus levélben tájékoztatja a vállalkozások képviselőit. A számlaadatok beküldésének feltétele egy regisztráció, amelyre a cégek képviselőinek június közepétől nyílik lehetőségük.

GallériaVideó

Új hozzászólás