Olvasópróba a Gyulai Várszínházban

Egy Nemzetközi vígjáték olvasópróbái kezdődtek meg a Gyulai Várszínházban. A darab szereplői szinte teljes felállásban ültek össze először, hogy megismerjék szerepüket.

Tom Stoppard 1966-ban megjelent világhírű darabjában Shakespeare két mellékszereplője, Rosencrantz és Guildenstern jut főszerephez, hogy külső szemlélőként, értetlenül élje át saját sorsát és a Hamlet történéseit. A mű létezésünk alapkérdéseivel szembesíti a nézőt, viszont alapvetően vígjáték, egy Hamlet újragondolás.

A darabot a posztmodern drámairodalom csúcspontjaként is szokták emlegetni, mivel az abszurd helyzetek és a csavaros történések miatt a kritikusok szerint egy nagyon izgalmas és szórakoztató mű.

A rendező, Tapasztó Ernő elmondta, hogy sokkal koncentráltabb lesz a darab, mint az eredeti, mivel másfél órába sűrítették bele a közel két órás előadást.

Az előadás különlegessége, a többnyelvűség, mely abból adódik, hogy a román teátrumokból érkezők románul, a magyar színházak színészei pedig magyarul fognak beszélni a darabban. A Rosencrantz és Guildenstern halott Vas István, Eörsi István és Nótáros Lajos kortárs fordításában július 14-én (eső esetén 16-án) tekintheti meg a nagyérdemű, a gyulai várszínpadon.

GallériaVideó

Új hozzászólás