Magyar Holokauszt: A békéscsabai- és békés megyei áldozatokra emlékeztek Békéscsabán

A magyar Holokauszt békéscsabai- és békés megyei áldozatai deportálásának 74. évfordulójára emlékeztek a békéscsabai Városháza udvarán és a Széchenyi-ligeti zsinagógában.

Az első zsidótörvénnyel kezdődött meg az a folyamat, amely a zsidó férfiak munkaszolgálatra való behívásával indult, a hontalanoknak minősített családok Ukrajnába való kiszállításával és meggyilkolásával folytatódott, majd 1944 tavaszán a vidéki zsidóság gettóba zárásával, deportálásával és többségük meggyilkolásával fejeződött be. A 74. évforduló alkalmából egy emléktáblát avattak fel az áldozatok és a zsidómentők emlékére a Városháza udvarán.

Békés megye zsidóságát 18 gettóból, a békéscsabai- és szolnoki gyűjtőtáboron keresztül hurcolták az auschwitzi koncentrációs munkatáborba. A Holokausztnak mintegy 5000 békés megyei zsidó esett áldozatul.

Goldmann Tamás a Magyarországi Zsidó Hitközösségek Szövetségének elnöke szerint a holokauszt megemlékezésekkel minden alkalommal generációknak üzenünk.

Fontos üzenni a fiatal, jövő generációjának. A holokausztról beszélni nemcsak erkölcsi kötelesség, hanem sokunk számára megkerülhetetlen feladat, ha saját korunk társadalmának jobb megértésére törekszünk. Ezt szükséges átadni a gyerekek számára is. A holokauszt a történészek többsége szerint az egyik legjobban dokumentált jelenkori történelmi esemény, ugyanakkor hallani holokauszttagadó véleményekről, de a holokausztot tagadók álláspontját többnyire nem tekintik hitelt érdemlőnek. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint a hasonló demagógiák miatt érdemes fenntartani az egyensúlyt a megemlékezésekkel.

A megemlékezésen részt vettek a holokauszt békés megyei áldozatainak hozzátartozói is.

Az áldozatok számát több különböző becslés próbálta felmérni már az eltelt évek során. A hivatalos becslések öt és hatmillió közé teszik ezt a számot.

GallériaVideó

Új hozzászólás