Mindenki, aki CSABAI!

„Mindenki, aki CSABAI!” Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulójára emlékezünk, éppen ezért a város egy nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepli a kerek évfordulót. Az emlékév már április 28-án elkezdődött és egészen az év végéig tart majd.

A leghíresebb szlovák betyár, Juraj Jánošík egy jellegzetes, Terhely nevű faluban született. Noha sorsát legendák és mondák is tarkítják, mégis valóságos hőse a szlovák történelemnek. Ő volt a szegények igazságos védelmezője. Az Országos Szlovák Önkormányzat ebben az évben a 300 éve újratelepült Békéscsabán szervezte meg az immáron huszonkettedik Magyarországi Szlovákok Napját.

A beszédeket követően ünnepélyesen átadták a Jánošik köztéri szobrot a békéscsabai Szlovák Kultúra Háza udvarán. A szlovák naphoz kapcsolódóan a Városháza dísztermében mutatta be a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete a „Fejezetek a békéscsabai szlovákok múltjából és jelenéből” című könyvet. A kötet tanulmányai 9 fejezetbe vannak rendezve.

Az emlékév kapcsán egy Harruckern történelmi emlékúton is részt vehettek az érdeklődők. Harruckern János György báró volt az, aki 300 évvel ezelőtt erre a vidékre telepítette a felvidéki szlovákokat. A Csabáról elszármazottaknak szervezett várostörténeti séta alkalmával a résztvevők több neves békéscsabai épületet is megtekinttettek, ilyen volt például a Meseház vagy a Szlovák Ház is.

A Korzó térről a népviseletbe öltözött hagyományőrzők lovasszekereken indultak útnak a Szent István tér felé, az első Felvidékről betelepült családok tiszteletére, akik ugyanoda érkeztek, ahova 300 éve őseik. Ezt követően Szarvas Péter polgármester és Lászik Mihály, a békéscsabai szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke, valamint a békéscsabai szlovák főkonzul, Igor Furdík és Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke a főtéren megkoszorúzta a 25 évvel ezelőtt, Békéscsaba újratelepítésének 275. évfordulója alkalmából állított emlékkövet. A megyeszékhely polgármestere a nagyszínpadon mondott ünnepélyes köszöntőt.

A polgármester hozzátette: a város 19. polgármestereként büszke Békéscsaba sokszínű három évszázadára. Mint elmondta: elődeinktől megkaptunk mindent - legendát, hitet, nyelvet, a szülőföldhöz ragaszkodást, így ez a város mindannyiunk szívéhez közel áll. A Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat egészen az év végéig tart majd.

GallériaVideó

Új hozzászólás