Hőség: Fokozottan figyeljünk a konyhai higiéniára is

A nyári meleget és a friss tápanyagokat a baktériumok is kedvelik, ezért fokozottan ügyelnünk kell a főzés és tárolás körüli higiéniára. A nagy melegben gyorsabban romolhat meg az étel, ezért nem szabad félvállról vennünk az élelmiszer-biztonsági rendszabályokat.

A nyári nagy melegben a legfontosabb a folyadékpótlás. Ilyenkor mindenki inkább a hideg ételeket és italokat választja, a szakemberek elmondása szerint pedig főként meleg, zöld teát kellene fogyasztanunk, mert a hűsítő ital izzadtság formájában gyorsan távozik a szervezetből. Vozár Márton, az egyik békéscsabai étterem tulajdonosa stábunknak elmondta, hogy ebben a nagy hőségben milyen ételeket és italokat érdemes fogyasztanunk.

Az étkezések után megmaradt ételeket fontos, hogy minél hamarabb lehűtsük és a hűtőszekrénybe rakjuk. Ilyenkor érdemes hideg vízbe rakni az edényt, vagy pedig aki teheti, az tegye be a jó hűvös kamrába. Fontos, hogy először hidegen kóstoljuk meg az ételt, ha furcsa ízt érzünk, akkor forraljuk fel és ha ezután is érezzük, akkor már nem szabad azt elfogyasztani. Utánajártunk annak is, hogy mi a helyzet a tejes ételekkel, italokkal.

A nyári nagy melegben többször nyitogatjuk a hűtőszekrényt, emiatt a benne tárolt ételek is hamarabb romlanak meg, mint télen. Ilyenkor az élelmiszerek nagyobb veszélynek vannak kitéve. Nyáron többször is át kell pakolni a hűtőt, kimosni, majd fertőtleníteni. A gyors élelmiszerromlás megakadályozása érdekében az ételeket műanyag fedővel ellátott edényekben érdemes tárolni. A nagy hőségben fontos, hogy ne vegyük félvállról az élelmiszer-biztonsági rendszabályokat!

 

GallériaVideó

Új hozzászólás