Közös konferenciát tartott a CSAKK, az NMI és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete

Közös konferenciát tartott Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központ, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete.

„Vedd el a nemzet nyelvét, s a nemzet megszűnt az lenni, ami volt: nyom nélkül elenyészik, beleolvad, belehal az őt környező népek tengerébe." A híres Tolnai Vilmos idézet bővebb értelmezésébe beletartozik a beszélt és írott nyelv mellett a nemzeti kultúra is, amelyet a helyi művelődési és kulturális intézményeknek és a különböző civil szervezeteknek feladata fenntartani.

A Csabagyöngye Kulturális Központban tartott konferencián különböző szakmai előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők, olyan témákban, mint a fenntartható közösségi élet a kistelepüléseken, illetve az aktuális törvényi feltételekről is tájékoztatták a jelenlévőket. Varga Istvánné, a Nők a közösségért - közösségek a településért címmel tartott beszámolót a Dévaványai Hagyományőrző Nők Egyesülete munkájáról.

A szakmai délelőttre ellátogatott a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője, Závogyán Magdolna is, aki elmondta, hogy szerinte két oldalról is nagyon fontosak az ilyen és ehhez hasonló rendezvények. Egyrészt fontosnak tartja a szakmai iránymutatás és a szervezetek közötti folyamatos párbeszéd szempontjából, másrészt véleménye szerint nagyon fontos az, hogy a civil szervezetek egy megerősítést kapjanak munkájuk fontosságáról.

A Művelődési Intézet célja, hogy megerősítsék a hagyományőrzéssel és a kulturális értékekkel foglalkozó helyi, kis közösségeket, civil szerveződéseket.

GallériaVideó

Új hozzászólás