Békéscsabán is megemlékeztek a kommunista diktatúra áldozatairól

Békéscsabán is megemlékeztek a kommunista diktatúra áldozatairól.  A Szabadság téren lévő emlékműnél a Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Kollégium diákjai adtak műsort.

Három évszázadnyi idővel ezelőtt a felvilágosodás méhében egy kísértet fogant meg, a kommunizmus kísértete, amely Marx és Engels kiáltványával ellentétben nem csupán Európát, de mára az egész világot bejárta és elpusztított legkevesebb 100 millió embert. A tőkés társadalmi és gazdasági rendből a kommunizmusba való átmenet korszakát a kommunista eszme legfőbb ideológusa, Karl Marx a kommunizmus első szakaszának nevezte és Lenin keresztelte át szocializmusnak - mondta megemlékező beszédében Kovács József, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Kollégium történelemtanára.

Az emlékműnél tartott műsor során a kommunizmus áldozataink körülményiről hallhattak részleteteket a megemlékezők.

A kommunizmus fekete könyve becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon.

E jelképpé vált esemény kapcsán emlékezünk meg 18 éve a kommunista diktatúrák áldozatairól. A műsort követően Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és a közreműködő iskola diákjai koszorúkat és mécseseket helyeztek el az emlékműnél.

GallériaVideó

Új hozzászólás