Okos zebrát létesítettek Békéscsaba egyik legforgalmasabb kereszteződésénél

Okos zebrát létesítettek Békéscsaba egyik legforgalmasabb kereszteződésénél, az Andrássy út-Tulipán utca-Kazinczy utca találkozásánál. Az eszköz a biztonságos gyalogos közlekedést hivatott elősegíteni.

Néhány évvel ezelőtt Békéscsaba ezen kereszteződésében csúszásgátló útburkolatot telepítettek, amely a hatékony fékezést segíti. Az okos zebra összesen 22 millió forintba kerül és 10 helyszínen létesítettek ilyet, a többi között a megyeszékhelyen is. A védelmi rendszer nagyban hozzájárul a gyalogosan közlekedők biztonságához, ugyanis a ledvilágítást már 300 méterről is érzékelik az autósok.

Békéscsabán az Andrássy út-Tulipán utca-Kazinczy utca kereszteződésében naponta 13 ezer gyalogos, kerékpáros és gépjármű halad át. Az elmúlt 5 évben sajnálatos módon halálos baleset is történt itt. Így az önkormányzat részéről sem volt kérdés, hogy a lakosok védelme érdekében okos zebrát létesítsenek ezen a ponton. Emellett a KRESZ is előírja, hogy a zebráknál a gyalogosoknak van elsőbbségük, ezáltal a gépjárművezetőknek meg kell állniuk és át kell engedniük őket.

A városban az Andrássy úton még vannak olyan kereszteződések, ahol szükség lenne ilyen védelmi rendszerre, ezért az önkormányzat a jövőben is szeretne majd pályázatot benyújtani további okos zebrák létesítésére.

GallériaVideó

Új hozzászólás