Megemlékezés az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére, és a forradalom kitörésének 171. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést a város. Az ünnepi programsorozatban a Kossuth szoborhoz és a Szent István térre várták a békéscsabaiakat.

Az ünnepség kezdetén a város vezetői, a civil szervezetek, valamint az egyesületek és a politikai pártok képviselői helyezték el Kossuth Lajos szobránál az emlékezés virágait a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar közreműködésével. Ezután a Szent István téren, a Városháza előtt kezdetét vette a központi megemlékezés. Először ünnepélyes zászlófelvonás következett, katonai tiszteletadással.

Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere, március 15-ei gondolatait hallhatta a jelenlévő közönség.

Mindezt követően átadták a „Békéscsabai Életműdíjat”, melyet Túriné Kovács Márta kapott, majd a „Békéscsabáért” kitüntetést vehetett át Bojczán István. A közelmúltban Jászai Mari díjban részesült Kovács Edit a Békéscsabai Jókai Színház színművésze, Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója pedig a bábos szakma legmagasabb állami kitüntetést, Blattner Géza - díjat vehetett át.

Az ünnepség végén a Békéscsabai Jókai Színház „Bátrak Büszke népe” című műsorát tekinthették meg jelenlévők.

A megemlékezést követén megkérdeztük a város lakosságát, hogy számukra mit jelent március 15-e.

Az városi ünnepség mellett kísérőprogramok is zajlottak a Szent István téren. A többi között Kádár Ferkónál fotót készíthettek a bátrabbak korhű ruhákban, Bíró Bertold látványnyomdájában pedig szerezhettek egy példányt a 12 pontból.

GallériaVideó

Új hozzászólás