Bemutatót tartott a Magyar Szablyavívó Iskola csabai tagiskolája a Békés Megyei Könyvtárban

Bemutatót tartott a Magyar Szablyavívó Iskola csabai tagiskolája a Békés Megyei Könyvtárban, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a nagy hagyományokkal bíró harcművészet alapjaival.

A szablya, mint fegyver, a történelemben először a népvándorlás idején jelent meg. A középkori Magyarországon a szablya használata visszaszorult és inkább a kétélű kardok terjedtek el. A török uralom idején azonban ismét népszerű lett, leginkább a huszárok körében. Egészen az első világháborúig használták, azonban a fejlődő technika ás a lőfegyverek elterjedése miatt a hadászatban már nem működött hatékony fegyverként, a hagyományőrzésben és a harcművészetben azonban a mai napig nagy jelentősége van. A Békés Megyei Könyvtárban tartott bemutató során olyan kardokat is megismerhettünk, melyeket az 1905-ös években használtak. Ekkor sportkardként működtek, ugyanis ebben az időben betiltották a párbajokat.

Ha valaki a szablyavívásra gondol, akkor felmerülhet, hogy ez a sport veszélyeket is rejthet magában, hiszen a penge igen éles lehet. Azonban a valóságban ez nem így van, hiszen a vívni vágyók tompa eszközökkel és fa szablyákkal gyakorolnak. A bemutató során szó esett a különböző kardokról, szablyákról, valamint betekintést nyerhettünk azokba a mozdulatokba is, melyeket az 1848-49-es években alkalmaztak.

Aki úgy gondolja, hogy szívesen kipróbálná ezt a nagy hagyományokkal bíró harcművészetet, az látogasson el a Gépészeti iskola tornatermében tartott edzések egyikére.

GallériaVideó

Új hozzászólás