Vadászat

A mai világban a vadászat nimbusza egyre jobban elhalványul a társadalom szemében. A vadásztársaságok azonban továbbra is működnek, melyek sok szempontból kiemelkedően fontos munkát végeznek.

Az Újkígyósi Vadásztársaságot 1872-ben alapította gróf Széchenyi Lajos plébános, 3000 hektár vadgazdálkodási területen.  Azóta a világháborúk miatt kétszer kellett újraalapítani a jelenleg nagyságrendileg 5000 hektárnyi terület felett diszponáló vadász szervezetet. Az emberiség megjelenésével egy időben kezdődött el az a folyamat, hogy az állat és növényvilág egyre kisebb területre szorul vissza. Ez az évszázadok során fokozódott és a XX., illetve XXI. században drasztikusan felgyorsult. Emiatt a vadállomány is csökkent, így kiemelten fontos szerep jut a vadgazdálkodásnak. Ebben - szükséges módon - benne van az olyan ragadozó állatok populációjának csökkentése, mint a róka, amely az emberi térfoglalás miatt rendszerint elszaporodik a kisebb területű erdőkben.

Természetesen ez csak egyetlen- és apró aspektusa a vadgazdálkodásnak, ugyanis a vadállatok táplálása, nevelése, megfigyelése és körülményeik jobbá tétele előbbre való a vadállomány szempontjából. A vadgazdálkodásról, illetve a Békés megyei róka- és farkas vadászatról bővebb információkat kaphatnak Háttér című magazinműsorunkban március 21-én, csütörtökön, 19 óra 15 perctől.

GallériaVideó

Új hozzászólás