Dokumentumok az MNL Békés Megyei Levéltárából

Dokumentumok az MNL Békés Megyei Levéltárából címmel jelent meg forráskiadvány a hazai protestáns egyházak és az 1945–1990 közti magyar állam kapcsolatáról.

A gyulai evangélikus templomban megtartott bemutatón a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának igazgatója, Erdész Ádám elmondta, hogy a könyv a Reformáció 500 program keretében valósult meg és nagyon sok eredményt hozott, egyebek mellett egy impozáns sorozatot, hisz megyénként kiadtak egy-egy kötetet. A könyv egy nagyon érdekes metszetben mutatja meg az elmúlt negyven év történetét – emelte ki Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke. Hozzátette, hogy a kommunista diktatúra történetét az egyházüldözés szemszögéből tárja fel és különösen abból a szemszögből, hogy az egyházüldözés hogyan zajlott le vidéken.

A kötet a reformáció 500. évfordulójára készült. A szerzők legfőképpen az egyházügyi titkár iratanyagából, valamint a tanács- és az MSZMP pártirataiból válogattak. A könyvben visszatérő téma a hitoktatás, a konfirmáció és a bérmálás, ám a kötet bemutatja azt is, hogy milyen intenzitással folyt egy-egy korszak megváltoztatása, mekkora erővel igyekeztek visszaszorítani az egyházakat.

Az okmánygyűjtemény ereje abban is megmutatkozik, hogy felhívja a figyelmet az érzékeny témákra, s az 1956 utáni újjászületéssel is foglalkozik. A forráskiadvány a levéltárban, a könyvtárban és egy gyulai könyvesboltban vásárolható meg.

GallériaVideó

Új hozzászólás