Április 12-e és 14-e között tartották a 20. Gyulai Pálinkafesztivált

Gyula ismét a pálinka fővárosa lett, hiszen immáron a huszadik fesztiválnak adott otthont a város április 12-e és 14-e között. A szervezők célja idén is az volt, hogy mind a látogatók, mind pedig a szakma képviselői egy olyan rendezvényen tudjanak részt venni, ahol méltón képviselik a magyar pálinkát.

Az immáron huszadik, jubileumi évfordulót ünneplő Gyulai Pálinkafesztivál idén is nagy érdeklődésnek örvendett. A Várkertben évről-évre megrendezett fesztivál céljai között most is a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése, Gyula város idegenforgalmi kínálatának bővítése és a magyar gasztronómiai hagyományok ápolása szerepelt.

A háromnapos rendezvény minden évben számos minőségi programmal várja a kilátogatókat és tette ezt most is. Például népszerű gasztronómiai bemutatókkal és kóstolókkal, országszerte elismert hazai előadók és zenekarok koncertjével, vidámparkkal, mellette pedig különböző kísérőprogramokkal. A fesztiválra most is az ország egész területéről és határon túlról is érkeztek érdeklődők, akik a szeszélyes időjárás ellenére is nagyon jól érezték magukat.

A jubileumi fesztivál már az első napon is több nagyszabású eseménynek adott helyet. Kihirdették a Brillante - 2019 Pálinka és Párlatverseny eredményeit a kereskedelmi-, valamint a magán- és bérfőzetők kategóriájában. A versenyre összesen…. nevezés érkezett melyre az érzékszervi zsűrizés már jóval a rendezvény előtt megkezdődött.

A Brillante-2019 Pálinka és Párlatverseny kereskedelmi kategóriájának egyik abszolút győztese, a Tuzséri Pálinka Manufaktúra lett, ami számos elismeréssel és díjjal gazdagodott. Míg a legjobb kereskedelmi pálinka díját a 2017-es évjáratú Tuzséri Szilva Pálinka érdemelte ki, addig a legeredményesebb kereskedelmi pálinkafőzde pedig szintén Tuzséri Pálinka Manufaktúra lett.

A díjkiosztón részt vett Dr. Nagy István agrárminiszter is.

Ezt követően kezdetét vette a lovagrendek felvonulása, amelynek záróakkordja a Magyar Pálinka Lovagrend új tagjainak köszöntése. Lovaggá avatták többek között Bora Imrét, Kulcsár Andrást és Jakab Istvánt, az országgyűlés alelnökét is, aki elmondta, hogy a Lovagrendi tagság nemcsak lehetőségekkel, hanem feladatokkal is jár, céljuk, hogy a szakmai tudás és a kapcsolatok révén segítsék a magyar pálinka ügyét.

A rendezvény egy másik kulcshelyszíne az Almásy-kastély Látogatóközpont volt, ahol a tavalyi év hagyományát folytatva, idén is elkészítették, a Magyarországról és a határon túli magyar területekről érkezett pálinkákból a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját, ami 2019-ben a szilva lett.

A fesztiválon természetesen folytatódott az előző évben is hatalmas sikert aratott exkluzív gasztronómiai sorozat, ami ezúttal a „Szilva a konyhában”, valamint a Gazda és a pálinka a konyhában” címet viselte. Ennek során bemutatták a látogatóknak az ételek és a pálinka kapcsolatát, hogy például hogyan teheti ízletesebbé az ételt egy pohárka szilva.

A nem mindennapi, exkluzív ételekre a rendezvényre látogatók közül is sokan voltak kíváncsiak, és kísérték végig a főzés folyamatát, az alapanyagok előkészítésétől kezdve egészen a kóstolásig.

A gasztronómia, a kultúra és a hagyományőrzés mellett a fesztiválon fellépő előadók és zenekarok koncertjeit is hatalmas érdeklődés övezte. Akárcsak a húszéves fennállását ünneplő gyulai Magna Cum Laude zenekarét vagy éppen a Máté Péter-díjas magyar énekesnő, dalszövegíró Rúzsa Magdi koncertjét is.

A három nap történéseiről és a fesztiválon résztvevő vendégekkel, fellépőkkel készített bővebb összefoglalót magazinműsorunkban láthatják majd.

GallériaVideó

Új hozzászólás