Ünnepélyes keretek között rakták le a dévaványai kőmagtári tábla állattartótelepének alapkövét

Ünnepélyes keretek között rakták le a dévaványai kőmagtári tábla állattartótelepének alapkövét. A projekt részeként a magyar szürkemarha és házi bivaly állományainak téli tartási helyének fejlesztése valósul majd meg.

A 2014-2020-as fejlesztési időszakban Magyarország uniós- és hazai forrásból írt ki pályázatokat, a többi között nemzeti parkok számára, természetvédelmi céllal. Egy ilyen projektre pályázott sikeresen a Körös-Maros Nemzeti Park is.

Jelenleg a hazai nemzeti parkok közül a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatósága kezelésében található a régi magyar háziállatfajtáink közül a magyar szürke szarvasmarha tinó állomány legnagyobb része és a fajta génmegőrzését szolgáló tehénállomány jelentős része.

A projekt részeként a magyar szürkemarha és a magyar házi bivaly állományaik téli tartási helyének fejlesztése valósul meg. Kialakításra kerül tehát egy olyan épületeggyütes, amely a hideg hónapokban megfelelő védelmet biztosít a ridegtartáshoz szokott állatoknak.

A projekt természetvédelmi célja a nemzeti park Dévaványai-Ecsegfalvi puszták részterületén található nemzetközi jelentőségű túzokélőhelyek legeltetéssel történő kezelése, valamint a kedvező élőhelyi feltételek megteremtésének és a mocsarak közösségi élőhelytípusba tartozó pusztai területek fenntartásának, hosszú távú megőrzésének biztosítása.

A beruházás bruttó 800 millió forintos, 100 %-os Európai Uniós támogatásból valósul meg. A projekt teljes megvalósításának várható időpontja 2020. november 30-a.

GallériaVideó

Új hozzászólás