Lisztérzékenységi szűrés az Implom József Általános Iskolában

Idén is lisztérzékenységre szűrik a gyulai, eleki illetve a kétegyházi általános iskolás diákokat. Ezúttal az Implom József Általános Iskolába érkezett a szűrőcsapat.

Egy kis nyomás, mindössze öt perc és már ki is derül, hogy lisztérzékeny-e a gyermek vagy sem. A gyulai alapítvány már 2014-óta minden évben végez rendszeres szűrést Gyulán minden általános iskolában természetesen szülői beleegyezés után az intézmények első osztályosai körében. Dr. Bódi Piroska főorvos elmondta, hogy nagy problémákat okozhat a későbbiekben lisztérzékenység, amit ha időben kezelnek, a késői szövődmények elkerülhetőek.

Magyarországon száz emberből egy liszt- másnéven glutén érzékeny, de az esetek többségében nem derül rá fény, a szűrővizsgálatok által azonban időben felismerhetők a korai tünetek.

A programsorozatban 2014-óta a szűrőcsapat segítségére van több intézmény, valamint Gyula város önkormányzata is. A szűrés ebben az évben a gyulai Implom József Általános Iskolában kezdődött és a Kétegyházi Általános Iskolában ér véget.

GallériaVideó

Új hozzászólás