A Békés Megyei Népművészeti Egyesület idén is megtartotta konferenciáját

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület idén is megtartotta konferenciáját. Az esemény középpontjában a népi kézművesség innovációs - gazdasági lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület konferenciáján számos népi iparművész, pedagógus jelent meg. A rendezvényt hagyományosan minden év novemberében tartják. A konferencia célja, mint mindig a népi kézművesség valamilyen oldalról való bemutatása. De idén mit is vizsgált az egyesület?

A délutáni programokon az úgynevezett szociokulturális tevékenység vizsgálatára került sor. Nagyon sok gyakorlat létezik a megyében, ahol a népi kézművesség eszköz, ahhoz, hogy beinduljon egy tevékenység, ami a közösséget is erősíti, és kultúrát teremt a településen. Számos példa felsorakoztatása mellett az egyesület elnöke kiemelte, hogy a hímzés területén nagyon sikeres a szerbhímzés, amit az is bizonyít, hogy Szerbiából is vannak megrendeléseik.

A tradíciók használata, és a népi kézművesség újragondolása mellett, kaphattak ízelítőt a bútorfestés lehetőségeiről, bútortörténetről is a résztvevők.

A tranoszciuszt több mint háromszáz éve használják itt Békéscsabán. Ez az evangélikusok énekes könyve, mely sokszor rézborítást kapott és a jobb jövő reményében lapozgatták. Minden háztartásban és minden családban volt. Mindig vitték magukkal az emberek a templomba. A nap folyamán további érdekes előadásokat hallgathattak meg a résztvevők. ilyen volt a többi között a népi textíliákról, a ciroktermelésről vagy a kendertermesztésről szóló is.

A kender minden része felhasználható, kezdve a szálait, rostjait, pozdorjáját, levelét, virágzatát, magjait. Molnár Sándor szerint több mint 25.000 termék van forgalomban, ami ebből a növényből készül. Az autóalkatrészeken át a textiliparon keresztül reformétkeztetésben kozmetikai iparban nyújt fejlődési lehetőséget.

GallériaVideó

Új hozzászólás