170 éves a Keresztyén Ifjúsági Egyesület

A békéscsabai szervezet két napos évadzáróval ünnepelte a születésnapot.

A KIE alapítója, George Williams egy angliai tanyán született 1821-ben. Gyermekként már kereskedői pályára adták szülei, majd 19 évesen Londonba került, ahol a Hitchock-Rogers cég nagy üzletében kapott munkát. Itt megérintette a 140 alkalmazott közül a többségnek erkölcsileg kifogásolható élete és szobájában több keresztyén társával imaközösséget szervezett. Később 1844. június 6-án ugyanebben a szobában mondták ki a KIE megalapítását.

Az alapítás után a legnagyobb esemény 1855-ben történt, amikor is a párizsi világkiállítás alkalmával megtartották az első világszövetségi gyűlést. Itt fogadták el a KIE célját megfogalmazó úgynevezett Párizsi Alapot, ami így hangzik:

„A KIE célja egy táborba gyűjteni azokat a fiatalokat, akik Jézus Krisztust személyes megváltójuknak fogadják el a Szentírás alapján, hitükben és életükben Mesterük követői kívánnak lenni, és együtt munkálkodnak Mesterük országának a fiatalok közötti terjesztésén."

A Békéscsabai KIE a rendszerváltást követő, 1991-es újjáalakulása után kezdte meg ismét működését a Magyarországi KIE egyik tagcsoportjaként. Tevékenységük szerteágazó, munkaágaik folyamatosan változnak. A 170. születésnapot természetesen budapesti és győri vendégekkel, valamint tortával ünnepelték. A két napos rendezvény második felében megrendezték az Alföldi KIE napot az Erzsébethelyi Evangélikus templom udvarán. A helyi szervezet egyik leglendületesebb munkaága, a Nyomkereső, mozgalmas programmal várta a gyerekeket a 40 napos pusztai kísértést középpontba helyezve. A nap során emellett sok-sok játék, kézműveskedés és jó hangulat várta a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt.

 

Galléria

Új hozzászólás