Kultúrateremtő kreativitás Békés megyében

A kézművesség, a képző- és előadóművészet, valamint az elektronikus sajtó elméleti és gyakorlati oldalával ismerkedhettek meg középiskolás diákok a Kultúrateremtő kreativitás Békés megyében elnevezésű projektben. A két éves program eredményeit Békéscsabán értékelték a szakemberek.

2012 szeptemberében indította el a Nemzeti Művelődési Intézmény Békés megyei irodája azt a projektet, amelynek a záró konferenciáját Békéscsabán tartották. A programba 5 közoktatási intézmény 100 diákját vonták be, akik a kreatív ipar 4 területét érintették. A diákok megismerkedtek a fazekas és bőrműves tevékenységekkel, néptánc és színjátszó csoportok jöttek létre, de több újságcikk és rádiós riport is elkészült.

- A célunk az volt, hogy a tehetséges tanulókat segítsük azzal, hogy akár a mnuka világában, akár pedig a továbbtanulásukat illetően, hogy azzal menjenek tovább, amiben tehetségesek – hangsúlyozta Savolt Zoltán, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájának szakmai munkatársa.

Hurkapálcából készült makettek és színes papírdíszlet. Csupán kettő azokból a alkotásokból, amelyeket a diákok saját maguk csináltak a foglalkozások alatt. A középiskolások a művészeti ág sajátosságait több lépcsőben ismerték meg. Az oktatási rész mellett, a pályaválasztás előtt álló fiatalokkal szakemberek is foglalkoztak. Tanévenként 70 órás elméleti és gyakorlati alkalmak voltak, amelyeken a tehetséges tanulókat segítették, illetve a hátrányos helyzetű kistérségek fejlesztették. A foglalkozásokon kívül kreatív börzék és pályaorientációs alkalmak is szerepeltek a programban. 

A záró konferencián a megjelent szakemberek a 2014 és 2020 közötti uniós ciklus közművelődési pályázatainak lehetőségeiről is hallhattak beszámolót. Kárpáti Árpád a művelődési intézmény kiemelt projektjeit ismertette a jelenlévőkkel, amely között olyan is akad, amely akár Békés megyében is elindulhat majd a jövőben.  

A kultúrateremtő projektet Európai Uniós támogatási forrásból valósította meg a Nemzeti Művelődési Intézmény Békés megyei Irodája. A programban résztvevő szakemberek a lezáráshoz közeledve eredményesnek ítélik meg az elmúlt 2 év munkáját, amely legjobban a diákok által elkészült alkotások bizonyítanak.

Szerkesztő: Bugyi Diána

Operatőr: Pozojevich Miklós

 

GallériaVideó

Új hozzászólás