Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Színház az egész világ - Beiratkozhatnak a diákok az intézménybe

Eldőlt annak a 15 diáknak a sorsa, akik a békéscsabai Színitanház képzéseire jelentkeztek, akik egy adminisztrációs hiba következtében nem tudtak beiratkozni az intézménybe. Híradóknak Kovács Zsuzsanna, a központi intézmény vezetője adott tájékoztatást a történtekről.
Mint ahogyan arról korábbi híradónkban beszámoltunk, hétfőn volt a Színitanház évnyitó ünnepsége, ahová 15 diák úgy érkezett, hogy nem volt érvényes hallgatói jogviszonya, ugyanis akik az ünnepség előtt átmentek Gyulára, a Harruckern János Közoktatási Intézménybe, nem tudtak beiratkozni a képzésekre.

-Valóban bejöttek az iskolába és nem írták be őket felnőtt képzésre. Felnőttképzésben csak akkor lehet részt venni, hogy ha ezekre a szakokra az intézmény rendelkezik  akkreditációval. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapjára felkerültek, megvannak a képzési programok, tehát időben is nagyon hosszadalmas eljárás, pénzügyileg is terheli a fenntartót, illetve ami a legfontosabb, hogy a diákokra nagy anyagi terhet ró, tehát nem rentábilis ez a képzés, nem tudjuk ezt jelen pillanatban beindítani - fogalmazott Kovács Zsuzsanna, a Harruckern János Közoktatási Intézmény vezetője.

Kovács Zsuzsanna hozzátette, nappali képzésben csak azok vehetnek részt, akik 2014. augusztus 31-ig nem töltötték be a 21. életévüket. A probléma abból adódhatott, hogy két szakra – a színpadi táncos, illetve a stílus és divattervező szakra - kevés volt jelentkező, ahhoz,  hogy a képzéseket be tudják indítani, de jelentkeztek olyanok is, akik 21 évesek már elmúltak. Ők részt vehetnek felnőttképzésben és oktatásban is, azonban a kettő nem ugyanaz.

-A felnőttoktatás és a képzés között az különbség, hogy a felnőttoktatás az iskolarendszerben történik, és államilag finanszírozott, tehát itt nem kell a diákoknak fizetni. Viszont vannak itt is törvényi előírások, külön osztályként a minimális létszámot el kell, hogy érjék a hallgatók és azért tartott egy picikét tovább mire lerendeződtek a dolgok, mert nem volt pontos létszám a hallgatókról. Tudni illik a pótfelvételi augusztus 25-én volt a Színitanházban, az ottani kollegák is várták még a jelentkezőket és mi is hangsúlyozta az intézményvezető.

Az akkreditáció emiatt csúszott. de mára már megoldódott a probléma, a diákok beiratkozhatnak, és részt vehetnek a képzéseken, felnőttoktatás keretében. Kovács Zsuzsanna kiemelte, hogy az iskolának szívügye a Színitanház, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és Harruckern János Közoktatási Intézmény is mindent megtesz annak érdekében, hogy a Színitanházban zajló képzések fejlődjenek, és hogy a jövőben sikeresen fenntartsák az iskolát.

 

Szerkesztő: Balázs Anett
Operatőr:  Pozojevich Miklós

GallériaVideó

Új hozzászólás