Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Nő az esély - Képzés és foglalkoztatás roma nők számára

A 31 sikeres vizsgázó vehette át a szakmai bizonyítványát, amely a jövőben megélhetést tud biztosítani a családjának.

 

2012-ben Békés megyében elsőként indult el az a mintaprojekt, amely a kirekesztett roma társadalomban élő nőknek és asszonyoknak biztosított képzési lehetőséget. A Nő az esély elnevezésű programmal a társadalmi felzárkózásukat és a többségi társadalomba történő befogadásukat kívánták elősegíteni. Az Országos Roma Önkormányzat szerette volna elérni, hogy a képzésben résztvevők ne csak igénylői legyenek a szociális szolgáltatásoknak, hanem a jövőben mindezt biztosítani is tudják a családjuk részére. Ipacs László, a projekt menedzsere elmondta, a program elsődleges célja az volt, hogy az induló képzésekbe bevonják az asszonyokat, akik végig csinálják a képzéseket, OKJ-s bizonyítványt szerezzenek és utána ezzel a bizonyítvánnyal egy kapcsolódó pályázati komponens segítségével el tudjanak helyezkedni a munkaerő piacon.

Megyénk volt az első, ahol a megvalósítás szakaszába lépett a program. Az első dajkaképzés mellett a most lezárult szociális gondozó és ápoló szakképzés is itt indult el először a programban. A résztvevők a 11 hónapos képzés alatt elméleti és gyakorlati oktatáson sajátíthatták el a szakmai követelményeket. A modulzárókat követően minden résztvevőnek záróvizsgán kellett tudását bizonyítania, ahol a képzőközpont igazgatója szerint a jeles eredmény méltán tükrözi, hogy a romák is tudnak és akarnak tanulni, csak esélyt kell biztosítani a számukra. Beszédes Nimród Attiláné, a Türr István Képző és Kutató Intézet Békéscsabai Igazgatóságának vezetője hangsúlyozta, mivel államilag elismert szakképesítést szereztek mindannyian - eddig 98-an tettek jelenleg még sikeres vizsgát, egy csoport gondozó képzése tart még – a vizsgázók képesek lesznek bármely munkahelyen elismert szakmai végzettséggel elhelyezkedni.

A roma nők nemcsak a roma férfiakkal, hanem a többségi társadalommal szemben is hátrányt élveznek a munkaerőpiacon. - emelte ki beszédében Ficz Emma a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának főreferense. Úgy gondolja, az asszonyoknak a megszerzett végzettségükkel könnyebb lesz elfogadatni magukat és kapcsolatokat kiépíteni.

A képzésben résztvevők a szakmai végzettségüket igazoló bizonyítványokat, a képzőközpont igazgatójától, Beszédes Nimród Attilánétól és az államtitkárságának főreferensétől, Ficz Emmától vehették át. A résztvevők úgy gondolják, mind az elméleti, mind a gyakorlati oktatás ideje alatt megkapták a szükséges támogatást, és először érezhették úgy, értékes emberek. Flóra Elemérné kiemelte, hogy ők, roma nők is képesek változtatni a sorsukon, hogy ha kapnak esélyt.  Megköszönte mindenkinek, hogy nem csak neki, hanem a családjának és az osztálytársainak is esélyt adtak arra, hogy valamit felmutathassanak, hogy bebizonyítsák ők is többek lettek.

A közös munka a képzés lezárásával nem ért véget. A képzésnek van egy kiegészítő komponense, amelyben a foglalkoztatóknak lehetőségük van pályázni a végzettek további, támogatott foglalkoztatására. A résztvevők elhelyezkedésének elősegítésével a projekt, így nemcsak szakmai végzettséget, hanem állást és megélhetést is ad a roma asszonyoknak és családjuknak.

Szerkesztő: Bugyi Diána

Operatőr: Fazekas Róbert

 

 

GallériaVideó

Új hozzászólás