Napelemek termelik az áramot a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium számára

Gyula Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be és nyert el egy villamos áramot termelő, napelemes kiserőmű létesítésére. A napelemek a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium tetőszerkezetére kerültek fel, mellyel majdnem az egész éves villamos energia szükségletét ki tudja termelni magának az iskola.

A Gyulai önkormányzat kicsivel több, mint 22 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében. A kivitelezési munkára 2015. július 6. és augusztus 1. között került sor. Egy szűk hónapon belül felkerültek a napelemek a tetőre. A műszaki átadás augusztus 12-én történt meg, a mérnöki osztály aznap beadta a mérőcseréhez szükséges dokumentumokat a szolgáltatónak. A fogyasztásmérő készülék cseréje után lehet az üzembe helyezést elvégezni.

- 22 millió forint a pályázati támogatás és kicsit több mint 25 és fél millió forint az össz-bekerülési költsége, mindez bruttóbban természetesen. A beruházásnak köszönhetően a napenergia fogja biztosítani a gimnázium áramellátásának 91%-át. Ez éves szinten azt jelenti, hogy 1 millió 300 ezer fog csökkenni a z áramszámlánk. - mondta el Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere

A rendszer napelemekből, tartószerkezetből, inverterből, kábelekből és csatlakozókból áll. A fejlesztés keretében 128 db Stiebel Eltron 255W-os napelem került az Erkel Ferenc Gimnázium főépület keleti szárnyának déli fekvésű tetőfelületére. A termelőegység alatt a tetőtérben, került elhelyezésre az inverter, mely a napelemek által termelt egyenáramot alakítja át a villamos hálózatra fogadásra alkalmas váltóárammá. Hasonló beruházások már történtek Gyulán.

- Folyamatosan törekszünk minden beruházásunknál arra, hogy vagy a fűtést, vagy az áramellátást ilyen alternatív energiaforrással oldjuk meg. Korábban az Erkel Ferenc emlékház fűtését, talaly szondás hőszivattyús geotermikus energiával oldottuk meg. Az Almási Kastély fűtése is ugyanebből táplálkozik – emelte ki Dr. Görgényi Ernő

Bíznak benne, hogy a közeljövőben újból lesz lehetőség az önerő tekintetében támogatás igénylésére az EU Önerő Alapból, ekkor a leendő beruházásokhoz nem kellene saját forrást biztosítani.

„A stratégiánk értelmében valamennyi önkormányzati tulajdonú épületet szeretnénk ilyen alternatív energiaforrásokra alapozott korszerű, új technológiával ellátni annak érdekében, hogy az áramellátás és a fűtési költségek jelentős csökkentését el tudjuk érni. Az energiaautonómia a végső célunk több évtizedes távlatban azaz a lehető legkevesebbé függjünk az energia szolgáltatóktól – hangsúlyozta Dr. Görgényi Ernő

A mai környezettudatos gondolkodást Gyula város önkormányzata egyre inkább előtérbe helyezi és támogatja a megújuló energiaforrások felhasználását, mely erőforrások az ország bármely pontján, korlátlanul a rendelkezésünkre állnak.

GallériaVideó

Új hozzászólás