Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Aláírásgyűjtés a kor kedvezményes nyugdíjért.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség országos aláírásgyűjtő akciót indított a jelenlegi nyugdíjrendszer rugalmasabbá tételéért, hogy a nyugdíjazás kérdésében ne az állam döntsön az egyén helyett. Az aláírások gyűjtése Békés megyében is több ponton zajlik.

Ez év január elsején lépett életbe az a törvény, mely megszüntette a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj intézményét. E szerint mindenkinek dolgoznia kell 65 éves koráig, kivéve a 40 éves szolgálati idővel rendelkező nőket. Ezen a rendszeren szeretne változtatni a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

- Nagyon sok olyan tapasztalatunk van a munka világában, hogy emberek 40 év munkaviszony után is, mikor 40 éve fizették a járulékot, egyre inkább megfáradva a munkaerő-piacon már nem tudják ugyanazt a teljesítményt nyújtani, mint fiatalabb korukban, ezért nyilvánvalóan a munkáltatók valamilyen intézkedést hoznak velük szemben és ezért szeretnénk megteremteni annak a lehetőségét, hogy egy ilyen élethelyzetbe került embereknél, a tisztességes visszavonulás lehetősége, tehát a nyugdíjazás lehetősége álljon fenn, amennyiben igazolható a 40 év szolgálati idő. - mondta el Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke

Az elkövetkezendő időszakban, Békés megyében több helyen, a nagyobb városokban, mint pld. Békéscsabán, Gyulán, Orosházán és Gyomaendrődön is felállítanak majd aláírásgyűjtő helyeket, több alkalommal is. Az akció keretében már rengetegen csatlakoztak a felhíváshoz.

- Országosan már kb. az 50.000-es kategóriát érintjük, itt a városban is már több száz aláírás összegyűlt, a mai napon, hogy itt kint vagyunk, már több  mint 50-et összegyűjtöttünk. - Leszkó Andrea, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, Békés megyei Képviselet vezetője

Az aláírásokat november 2-ig gyűjtik majd, ezután benyújtják az Országos Választási Bizottsághoz, majd a hitelesítés után indulhat meg a népszavazás kiírása, mely elindíthatja a jelenlegi nyugdíjrendszer megváltoztatását.

- Gyakorlatilag megszűnhet az a fajta diszkrimináció, ami ma jelen van a nyugdíjrendszer kérdésében és ilyen értelemben dönthet a nép arról, hogy szeretné-e azt, hogy 40 év szolgálati idő után vagy munkaviszony után elvonulhassanak nyugdíjba. - hangsúlyozta Kordás László

A szakszervezetek álláspontja az, hogy rugalmasítani kell a rendszert, mert ezt követelik meg a munkaerő-piaci és demográfiai adatok is. Pld. az 1957-ben született korosztály az, akinek elsőként kell 65 éves koráig dolgoznia, miközben a születéskor várható élettartalmuk mindössze 63,5 év.

GallériaVideó

Új hozzászólás