Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Alföldiek vására néven nemzetiségi fesztivált tartanak Békéscsabán.

Nemzetiségi összetétel szempontból Békés megye Magyarország legszínesebb megyéje. Egymás kultúráját tisztelve nemzetiségi táncokat ápolnak a magyar táncegyüttesek és kulturális körök. 2015. szeptember 11. és 13. között rendezik meg Alföldiek Vásárát.

A Csabai Szlovákok Szervezete már évek óta megrendezi ezt a fesztivált. Nem véletlenül kapta az Alföldiek Vására nevet. A szlovákok által lakott mezővárosok sajátossága, hogy vásárt tartottak. Nem csak azt a célt szolgálta, hogy a termékeket eladják, megvegyék, hanem egy találkozóhely is volt az emberek számára: a kultúra képviselői, a komédiások, a csepűrágók, ahogy akkor nevezték őket.

- Mi ezt a hagyományt élesztettük fel mégpedig úgy, hogy a mi vásárunk találkozó helye legyen a Dél alföldi szlovákoknak, de nem csak a szlovákoknak, hanem a megyében élő nemzetiségeknek is. Azt is ki akarjuk fejezni, hogy mi itt Békés megyében, békében élünk és éltünk. - mondta el Lászik Mihály, a Csabai Szlovákok Szervezetének elnöke

A fesztivál nemzetközi jellegű, mindig más országban rendezik meg. A régen egy kulturális egységet alkotó Dél Alföldi szlovákok, minden évben más helyszínen találkoznak újra: a Vajdaságban, Romániában és itt Békéscsabán. A rendezvény 11-én, pénteken kezdődik. Ez a nap értékes kulturális seregszemle lesz, hiszen bemutatják a nemzetiségi mesterségeket, népművészeti kirakodó vásárt tartanak, népi játszóház és kiállítás is nyílik.

- Részt vesznek ezen a fesztiválon a nemzetiségiek vezetői is, tehát pénteken délután egy tanácskozás lesz, ahol a megye és az ország nemzetiségi vezetői fogják megvitatni az aktuális kérdéseket. - hangsúlyozta Lászik Mihály

A szombati napon gasztronómiai blokkal egészül ki a vásár. A jellegzetes szlovák konyha legjobb ételeit fogják felvonultatni, többek között a szármát - magyarul a töltött káposztát - amit most a vajdasági szlovákok fognak főzni. A kiállítások terén többek között a 150 éves dél alföldi szlovák újságírás termékeiből láthatnak példányokat az érdeklődők, valamint a szlovák kortárs festményekből.

- Békéscsabának adományozta Szlovákia az ottani kortárs művészek által gyűjtött  festményeket, amelyeknek még nem sikerült állandó helyet találni, úgyhogy az a szándékunk, hogy ezekből néhányat bemutatunk, hogy ébren tartsuk a figyelmet irántuk. - emelte ki Lászik Mihály

2018-ban lesz Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója. Akkor ismét Békéscsabán lesz a vásár, így a jövőre nézve nagyszabású terveik vannak a Csabai Szlovákok Szervezetének: a Magyarországi szlovákok napját ide szeretnék hozni városunkba.

GallériaVideó

Új hozzászólás