Hulladékudvarral a szelektív hulladékgyűjtésért

Uniós források felhasználásával, több mint 15 milliárd forintból újul meg Délkelet-alföld 86 településének hulladékgazdálkodási rendszere. A projekt eredményeként jelentősen nő a szelektív hulladékgyűjtés aránya és csökken a szemétlerakókba kerülő hulladék mennyisége. Ehhez kapcsolódóan a napokban adták át Gyula hulladékudvarát.

A projekt elsődleges célkitűzése a hulladékképződés csökkentése, valamint az újrahasznosítás arányának növelése a Dél-alföldi régióban. Így csökkentve a térség környezetterhelését, és biztosítva jobb körülményeket, magasabb életminőséget az itt élő közel 390 ezer embernek. A korábbi hulladékgazdálkodási rendszer a depókban történő lerakásra támaszkodott. Ezt egy modern megoldás váltja fel.

- A programban eddig depó állomásokon helyeztük el a hulladékokat most pedig házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés fog bekövetkezni minden egyes kertes házhoz és társasházhoz új hulladékgyűjtő edények lesznek majd kihelyezve és ebbe történhet majd a szelektív hulladékgyűjtés. - mondta Szabó Mária Márta, a DAREH bizottsági elnöke

A rendszer kiszolgálásához új létesítmények is épülnek. Beszerzik a hozzá tartozó kukákat, a szállításhoz szükséges járműveket. A hulladékudvarok területén ún. újrahasználati központok nyílnak. A vegyesen és a szelektíven gyűjtött hulladékok további válogatására egy mechanikai és optikai technológiát is alkalmazó válogatómű épül a békéscsabai hulladéklerakó területén. 

- Megépült a hulladékudvar, amely esetében most már bátran és büszkén beszélhetünk arról, hogy azok a hulladékok, amelyek egyébként nem hasznosíthatóak újra azok itt elhelyezésre tudnak kerülni. Ezzel is vigyázva környezetünket, kicsit a környezte tudatos szemléletet tudjuk formálni, és azt gondolom, Gyula város önkormányzata nevében is tudom ezt mondani, hogy a város lakossága ennek a projektnek mindenféleképp egy nyertese. - hangsúlyozta Kónya István, Gyula alpolgármestere

A hulladékszállítás környezeti terhelésének mérséklését segíti elő a projekt keretében 35 új kukásautó és más járművek, amelyek modern erőforrásaikkal a jelenlegi üzemelő típusoknál kevesebb szennyező anyagot juttatnak a levegőbe.

GallériaVideó

Új hozzászólás