Nemzeti Vágta-selejtezőt rendeztek Sarkadon

A Nemzeti Vágta szezonnyitó elődöntőjét Sarkad városa immár 5. éve rendezi meg. Az előfutamok mellett, fogathajtó verseny, szabad lovas idomár- és íjászbemutatók várták a kilátogatókat.

A Nemzeti Vágta-szezon első elővágtájának már 5 esztendeje Sarkad ad otthont. Az elődöntőn 9 páros, ló és lovasa mérhette össze tudását. Bendes Csaba nevezési igazgató elmondta, három hármas előfutamot indítottak, amelyek első helyezettjei jutottak be a délutáni döntőbe, ahonnan pedig az első kettő kvalifikálja magát Budapestre teljesítmény alapján, de emellett a szervezőnek van egy szabad kártyája, tehát Sarkad egészen biztosan az idei évben is ott lesz a budapesti döntőben.

A sok férfi lovas között idén akadt női versenyző is. Szűcs Judit Granadával, egy 7 éves kancával indult. A ló tavaly és tavaly előtt is indult a Nemzeti Vágtán. Hozzátette, három hónapja dolgoznak együtt, nagyon kiegyensúlyozott és jó a kapcsolatuk. A női lovasnak jók voltak a megérzései, hiszen több lóhosszal magabiztosan verte meg a mezőnyt, és ezzel ott van a budapesti verseny indulói között.

Az előfutamok között a versenyzők pihentették lovaikat. Eközben a fogathajtó verseny résztvevői kerültek pályára. Összesen 32 fogat indult az akadályhajtáson, a legkisebbektől a legnagyobbikig. Az egyik versenyző Puskás Zalán Gyula szerint a pálya jó volt, szellős volt és lehetett közte engedni a lovat, tehát a jó idő is ennek köszönhető.

Az rendezvényen Hamza Viktória szabad lovasidomár, közismertebb néven suttogó, mutatta be milyen csodálatra méltó összhangot lehet elérni a lovakkal, erőszak alkalmazása nélkül. A résztvevők elmondták, a rendezvénysorozat az izgalmak mellett remek lehetőséget ad a lovasok számára baráti és szakmai kapcsolataik építésére is.

 

Szerkesztő: Balázs Anett

Operatőr: Benke Éva

Galléria

Új hozzászólás