XI. Nemzetközi Művésztelep

A Városháza dísztermében tartották meg a XI. Békéscsabai Nemzetközi Művésztelep alkotásainak sajtó nyilvános átadását. A rendezvényen jelen volt Szarvas Péter polgármester, Bíró Csaba képviselő és Lonovics László a Békéstáji Művészeti Társaság elnöke.

A korábbi évekhez hasonlóan ebben az évben is számos remekmű készült a művésztelepen, szám szerint 44 festmény. „Ez többek között köszönhető a város által nyújtott támogatásnak”, fogalmazott Lonovics László. A művésztelepre Lengyelországból, Szlovákiából, Erdélyből és Vajdaságból érkeztek festőművészek. Az alkotótábor egyik célja az volt, hogy szélesebbre tárja a kaput Európa felé a csabai hivatásos képzőművészek előtt. Ezzel is elősegítve a könnyebb kapcsolatteremtést a hazai és európai kortárs művészeti élet szereplőivel.

- Lehetőséget biztosít békéscsabai kortárs fiataloknak, ezen a művésztelepen is, eljönne ők is bemutatják saját tudásukat, ismerkednek, tapasztalatot cserélnek, olyan készségeket, olyan motívumokat, olyan technikákat sajátítanak el, amikkel lehet, hogy nem találkoznának. Olyan neves művészek vannak meghívva, akik kicsit közelebb engedik őket a saját ágazatukhoz, és ez által ők is folyamatosan tudnak fejlődni - mondta el Bíró Csaba, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottságának elnöke

A szakmai munka mellett a művésztelep programjában kiemelt szerepet kapott a Békéscsaba turisztikai és kulturális értékeinek megismertetése Az alkotó munka mellett rendszeresen szakmai prezentációra is sor került, melyek során a résztvevők mélyebben is megismerhették egymás egyéni alkotó módszereit.

- Az egymás törekvéseinek megismerése az egyfajta viszonyítási pontot jelent, azt jelenti, hogy én mit csinálok és a másikban tudom meglátni magam. Tehát az úgynevezett tüköreffektus az működik. És ahhoz képest én hol vagyok. A másik hogy van az is, hogy akkár egy-egy kortárs művész egymás munkáiból inspirálódhat. - hangsúlyozta Lonovics László, a Békéstáji Művészeti Társaság elnöke

A rendezvény záró momentumaként az átadás átvételről szóló dokumentumot írta alá Szarvas Péter és Lonovics László. Ezzel a 44 festmény a város tulajdonába került, és a jövőben különböző intézmények, irodák falairól tekinthetnek vissza nézőjükre.

GallériaVideó

Új hozzászólás