Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Sajtótájékoztatót tartott Nagy-Huszein Tibor, a Demokratikus Koalíció alelnöke

Hétfőn délután sajtótájékoztatót tartott Nagy-Huszein Tibor, a Demokratikus Koalíció alelnöke. Az esemény fő témája a mezőgazdaság jelenlegi viharos állapota volt.

2014. május 1-én lépett hatályba az új földforgalmi törvény, mely a nemzetközi gyakorlattal ellentétben nem a földhasználók jogát erősíti meg a tulajdonnal szemben, hanem elsősorban a földtulajdon szerzésének a módját, lehetőségét korlátozza.

- Elképesztő, hogy egy ország lakosságának a 99%-a ki van zárva a földtulajdonszerzésből. Magyarországon mintegy száz ezer ember jogosult ma termőföld tulajdonának a megszerzésére, de ami ennél is elképesztőbb, hogy a mezőgazdasági termelés biztonságát kellene szolgálnia a földtörvénynek, ezzel szemben totális bizonytalanságot eredményezett. – mondta el Nagy-Huszein Tibor, a Demokratikus Koalíció alelnöke

Az új földtörvény szerint a bérlőt, - aki huzamosabb ideje művel egy területet - ki lehet rekeszteni, hiszen az előbérleti jog nem szerepel a törvényben. Magyarországon ez a támogatás a mezőgazdasági lakosság jövedelempótló támogatása lenne, ami azt a célt szolgálja, hogy kiegyenlítse azt az egyenlőtlenséget, hogy a mezőgazdasági árakban nem térülnek meg teljes mértékben a költségek.

- Az állami földek eladásánál azzal a képtelen helyzettel állunk szemben, hogy 60 nappal az első árverések után még mindig nem lehet tudni, hogy az árverésen nyertesek valóban nyertesek-e, hiszen az árverési rendszertől teljesen idegen módon egy 60 napon belül gyakorolható elővásárlási jogról beszél a magyar kormány, illetve az árverésről döntő határozat, ami azt jelenti, hogy olyan emberek, akik közelében nem voltak az árverésnek 60 napon belül bejelentették az igényüket, hogy ők veszik meg a területet. Ha ez még nem volna elég, akkor Fazekas miniszter úr fönntartja magának azt a jogot, hogy válogasson a politikai szempontok szerint azok között, akik elnyerték az árverésen a tulajdonjogot és aki nem tetszik, egyszerűen nem írják alá a szerződését. – hangsúlyozta Nagy-Huszein Tibor, a Demokratikus Koalíció alelnöke

A sajtótájékoztatón megjelentek kétegyházi gazdák is, akik saját tapasztalataikat osztották meg.

- Fő tevékenységi körünk szarvasmarha tartás, mellette juhtartás, gyepterületekkel a távvédelemtől rendelkeztünk. Most az utóbbi pályázaton az összes gyepterületünket elnyerték, ez 100 hektár körüli terület volt, ami lehetetlen helyzetbe hozott minket. Nem tudjuk a továbbiakban szénával ellátni az állatainkat. Minden tekintetben ráálltunk a gazdálkodásra, tavalyi évben több millió forintot beruháztunk gépekkel, férőhelybővítéssel, takarmánytárolással, tároló építésével. Most kidobott pénznek tűnik, és nem tudunk továbblépni, nem tudjuk egyelőre megoldani, lehet hogy piacra kell dobjuk a jószágokat. – emelte ki Juhász Nagy József családi gazdálkodó

A Demokratikus Koalíció szerint a megoldás, a jelenlegi politikai hatalom leváltása és a földhasználati és földtulajdoni viszonyok új alapokra való helyezése.

 

GallériaVideó

Új hozzászólás