Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Johnnie Walker K2 Expedíció: Mindent eldöntő napok előtt állhat Klein Dávid és Suhajda Szilárd

Kicsit több, mint egy hónapja indult el Budapestről a Johnnie Walker K2 Expedíció keretében Klein Dávid és Suhajda Szilárd a Föld második legmagasabb hegyének 8611 méteres csúcsára. A hegymászók június végén érték el az 5000 méteres magasságban található K2 alaptábort és azóta két akklimatizációs körön vannak túl, az elmúlt napokat azonban kényszerű várakozással töltötték az alaptáborban. A tervek szerint július 22-én ismét feljebb indul Dávid és Szilárd, amely akár a mindent eldöntő csúcstámadás is lehet.

„Az első kínálkozó alkalommal felmegyünk – akárminek is nevezzük majd: csúcstámadásnak, akklimatizációnak – aztán, ha nem érjük el a csúcsot, reménykedünk majd, hogy az időjárás felajánl még egy lehetőséget augusztus elején” – ezeket a sorokat írta le Klein Dávid két napja a naplóbejegyzésében, aki a tervek szerint július 22-én indul Suhajda Szilárddal egy újabb akklimatizációs körre, vagy akár csúcstámadásra, ha az időjárási viszonyok és a hegymászók állapota engedik. A Johnnie Walker K2 Expedíció tagjai három hete érkeztek meg az alaptáborba és azóta a mostoha időjárási körülmények miatt csak két akklimatizációs körön vannak túl, 6900 méterig jutottak az utolsó alkalommal. A második körben két éjszakát töltöttek el a 6700 méteren található kettes táborban, így a fiúk túl vannak már a technikás és meredek House-kéményen is. Hozzájuk hasonlóan a többi, oxigénpalack nélkül mászó társuk sem volt még a hármas táborban, mert az elmúlt napokban az időjárás nem volt kedves a hegymászókhoz és hideg, havas, viharos időben voltak kénytelenek vesztegelni az 5000 méteres magasságban található alaptáborban.

„Fúj a szél, szakad a néha vizes, néha daraszerű hó, olykor eső áztatja a táborokat, és még csak annyi napfény sem tud átszökni a sötétszürkén kavargó égbolton, hogy a kritikusnál legalább egy picivel jobban feltölthessük elektromos kütyüjeinket – többek közt ezt a kis laptopot is, ami szintén bármelyik percben kikapcsolhat” – így írta le Suhajda Szilárd az elmúlt hetet. Azonban a következő napokra végre ismét mászásra alkalmas időjárást jósolnak, amelynek köszönhetően Dávid és Szilárd újabb akklimatizációs körre indulhat, mely a terveik szerint akár csúcstámadás is lehet, hiszen addig mennek, ameddig a körülmények engedik.

Sajnos a jó időjárás ellenére maradnak még akadályok a Johnnie Walker K2 Expedíció tagjai előtt. A hírek szerint az elmúlt napokban a sokat tapasztalt sherpák is nehezen közlekedtek a hegyen, a kettes táborig sem tudtak feljutni, a korábban kiépített köteleket is mélyen eltemetve, itt-ott leszakadva találták, az útvonal nagy része pedig egyébként is lavinaveszélyes volt. Ahogyan Suhajda Szilárd fogalmazott „sok "öreg" mászó és magashegyi hordár is elképedve áll, hogy ilyet még nem láttak”. Most viszont a jó időnek köszönhetően remélhetőleg normalizálódik a helyzet minden szinten és a fiúk bizakodva tekintenek a július 22-én induló kör elébe és izgalommal várják a következő napokat.

A Johnnie Walker K2 Expedíció legfontosabb adatai:

TIMING

Dátum Tervezett fázis
2016. június 14., 13.50 Indulás a budapesti Liszt Ferenc reptérről, az úti cél Iszlámábád, Pakisztán
június 15-17. Ügyintézés Iszlámábádban
június 17 – 27. Az alaptábor elérése (Skardu tartományi fővároson keresztül)

június 28 – augusztus

eleje

Mászó időszak (táborok kiépítése, akklimatizáció, csúcstámadás várható

időpontja: augusztus eleje)

augusztus eleje-közepe Levonulás
augusztus második fele Hazaérkezés Budapestre

 

TÁBOR – MAGASSÁG

Tábor / csúcs Magasság
Alaptábor 5000 m
ABC (előretolt alaptábor) 5300 m
1-es tábor 6050 m
2-es tábor 6700 m
3-as tábor 7350 m
4-es tábor 8000 m
Csúcs 8611 m

 

Néhány adat a Magyar Expedíciós hegymászásról

A program-szerű magyar expedíciós hegymászás egy fontos (hiánypótló) fejezete zárulna le akkor, ha a hazai hegymászás „teljesítené” az összes nyolcezer méter feletti csúcs palack nélküli megmászását.

1990-től napjainkig a 14 nyolcezres közül 12 megmászását teljesítették magyar állampolgárok. (Ebből 11-et oxigénpalack használata nélkül. Csupán az Everest megmászásai születtek kivétel nélkül palackkal.) A cél minden 14 nyolcezer méter feletti csúcs elérése magyar állampolgárok által, oxigénpalack használata nélkül.

Összesen 14 darab 8000-es csúcs van, melyek főcsúcsai közül 11-en jártak magyarok oxigénpalack nélkül. A következő hegyek főcsúcsait nem mászták még meg magyarok oxigén nélkül: Shishapangma főcsúcs (8027 méter), Mount Everest oxigénpalack nélkül (8848 méter) és a K2 (8611 méter). A Shishapangma alacsonyabban elhelyezkedő csúcsán, a Central Peaken (8008 méter) már járt magyar hegymászó, 1987-ben és 2003-ban is.

Klein Dávid szerint az alábbi feladatok várnak még a magyar expedíciós hegymászókra e fontos fejezet lezárásához:

- A K2 megmászása palack nélkül

- A Shishapangma főcsúcsának elérése palack nélkül

- Az Everest megmászása oxigénpalack használata nélkül

- Dávid szintén fontosnak tartaná, ha sikerülne oda-vissza palack nélkül megmászni a Kancsendzönga csúcsát

Klein Dávid a magyar expedíciós hegymászás helyzete kapcsán elmondta: „Mind a Shishapangma, mind a Kancsendzönga vagy az Everest esetében nagyon fontosnak tartom, hogy tisztelegjünk azok előtt, akik előttünk jártak, eredményeket értek el ezeken a hegyeken. De igen: felismerem, hogy ezeken a csúcsokon még van mit tennünk, ha el akarunk jutni a fent emlegetett korszakhatárig.”

Galléria

Új hozzászólás