Első Megyenap Békéscsabán

A Békés Megyei Önkormányzat a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájával karöltve idén első alkalommal rendezte meg a Megyenapot az elmúlt hétvégén, a békéscsabai Szent István téren.

Békés megye történetében először szervezték meg a Megyenapot idén szeptember 3-án. A megnyitót egy belvároson keresztüli hívogató-felvonulás előzte meg.  A rendezvény helyszínéül a Békéscsabai főtér szolgált, ahol a megyei értékek standjait állították fel.

Szerettünk volna egy olyan fórumot, egy olyan lehetőséget egy olyan ünnepnapot létrehozni ahol a Békés megyeiek találkozhatnak egymással, megismerhetik egymás településeit, megismerhetik egymás értékeit, illetve szeretnénk ezzel a rendezvénnyel a békés megyei identitást erősíteni. Az elmúlt hetek tapasztalatai szerint a szervezés tapasztalata az volt, hogy a Békés megye hívó szóra rengeteg ajtó kinyílt, rengeteg segítséget kaptunk. - mondta el Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat

Mind az anyagi-, tárgyi- és szellemi támogatásokat maximálisan felhasználva sikerült megalkotni ezt a színvonalas rendezvényt. A nagy érdeklődést látva sikerült összehozni nem csak a kézműves mestereket, hagyomány őrzőket és szolgáltatókat, hanem Békés megye polgárait is.

Megjelenik Békéscsabán Békés megye keleti, nyugati széle, északi és déli széle. Találkozhatnak a látogatók nagyszerű kézműves termékekkel, nagyszerű szolgáltatásokkal, kiállítókkal, mesteremberekkel és minden ilyen esemény erősíti a Békés megyeiek összetartozását. Nekünk, békéscsabaiaknak fontos, hogy lássuk az egész megyét. - tette hozzá Szarvas Péter polgármester Békéscsaba Megyei Jogú Város

A kilátogatók nemcsak a békés megyei kultúrába, hanem a határon túli erdélyi szokásokba is belekóstolhattak.

Az Állami Számvivőszék egy közbizalmat teremtő intézmény, nem véletlen, hogy Domokos László, Trefort Ágostont, a 19. század nagy művelődéspolitikusát idézte beszédében.

Ezért is idéztem Trefort Ágostont, aki akkoriban, mint a megye vezetője és képviselője az 1860-as években a nagy reformer, ő azt mondta, hogy közoktatás, közegészség és közgazdaság, de én azt tenném hozzá, hogy közpénz, közügyek, közvagyon és közbizalom. Én úgy gondolom, leginkább az eseményhez én így tudok hozzátenni, hogy a közbizalmat adjuk. - emelte ki Domokos László elnök Állami Számvevőszék

Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy elnézve a forgalmat és az érdeklődést, nem kérdés, hogy a jövőben megrendezik-e az eseményt. A Megyenap változatos programjait a Deák Bill Blues Band zárta.

GallériaVideó

Új hozzászólás