Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Tervben a békéscsabai felsőoktatás fejlesztése

A kormány terveiben szerepel a békéscsabai felsőoktatás fejlesztése. Az utóbbi hetek ellentmondásos hírei után miszerint a helyi campus megszűnik, ez egy nagy előrelépés. A részletekről a város és a campus vezetői tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Budapesten tárgyaltak a Békéscsabai felsőoktatás helyzetéről és jövőjéről az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, Békéscsaba város önkormányzatának, valamint a békéscsabai campus fenntartójának, a Szent István Egyetemnek a képviselői. A kormány lehetséges támogatása mellett az önkormányzat is olyan határozatot hozott a januári közgyűlésen, mellyel hozzájárul a campus fejlesztéséhez.

- 100 ezer forinttal támogatunk minden olyan hallgatót, aki az elmúlt két évben érettségizett és ide nyert felvételt a terheinek a csökkentésének érdekében támogatjuk azokat az előadókat, azokat a tanárokat, akik Békéscsabán szeretnének letelepedni vagy itt fognak oktatni és lakhatási lehetőségeik nincsenek megoldva. Támogatjuk magát a campust pénzzel, akkor, amikor arról beszélünk, hogy a megújulás útjára lépünk – mondta el Kiss Tibor, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere

A budapesti múlt heti tárgyaláson a kormány képviseletében a Miniszterelnökséget vezető miniszterhelyettes, Csepreghy Nándor is részt vett az egyeztetésen, ahol a campus és a város vezetői is úgy érezték, hogy a kormány kész az együttműködésre.

- A kormány részéről az ott lévők részéről látható volt, érzékelhető volt az elkötelezettség, hogy a felsőoktatás fejlesztése megerősítése fontos Békéscsabán és az is, hogy a campus működése során forrásbiztosítás is megoldható az elkövetkezőkben a kormányzat részéről. Úgyhogy úgy nyugtáztuk ezt az egyeztetést, hogy pozitív lépés történt a diákoknak pedig azt üzenjük, hogy a Csabai campus várja, őket válasszák a Békéscsabai campus képzéseit a fiatalok. – hangsúlyozta Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere

Szarvas Péter kifejtette azt is, hogy az utóbbi hetekben több ellentmondásos és tárgyi tudást nélkülöző politikai megnyilvánulás is volt a Békéscsabai felsőoktatással kapcsolatban. Véleménye szerint ezek nem szolgálják a campus jövőjét, sőt ártanak annak. A jövőbeli fejlesztések első lépése az, hogy az önkormányzat és az egyetem egy olyan fejlesztési tervet készítsen, ami biztosítja a Békéscsabai felsőoktatás fejlődését.

- Úgy gondolom, hogy itt ami igazából a változtatás az, hogy lehet a képzési kínálatot illetve minden bizonnyal fogjuk is ebben a stratégia munkaanyagban, hogy melyek azok a képzések amelyekkel ez bővíthető és amelyekkel színesíthető ez a paletta. És nagyon fontos az, hogy lássák és tudják a hozzánk jelentkezők, hogy itt biztos háttérre lelnek, illetve ha valaki felvételizik a Szent István Egyetemre, el fogja végezni a képzést amennyiben tanul és amennyiben teljesíti a vizsgáit. – emelte ki Dr. Árpási Zoltán, a Szent István Egyetem Békéscsabai Campus oktatási dékánhelyettese

Az információk alapján úgy tűnik, hogy azok a félelmek, miszerint megszűnik a Békéscsabai felsőoktatás és nem érdemes a bizonytalan Békéscsabai campusra jelentkezni, alaptalanok voltak.

GallériaVideó

Új hozzászólás