Elkezdődtek a szintvizsgák a Békéscsabai Szakképzési Centrum tagiskoláiban

Elkezdődtek a szintvizsgák a Békéscsabai Szakképzési Centrum tagiskoláiban. A Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziumban és Szakközépiskolában a cukrász diákok bizonyították szakmai rátermettségüket.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 125 szakma gondozását végzi, mely magába foglalja a szintvizsgák megszervezését, azok anyagi lebonyolítását, illetve a vizsgáztatást is.
Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési osztályvezetője elmondta, a szintvizsgákon való sikeres szereplés fontos mérföldkő a diákok tanulmányai során.

- Jelenleg nem csak Magyarországon, hanem egész Európában ugye a trend a duális képzés. Ez azt jelenti, hogy első tanévben a gyerekek bent vannak elméleti képzésen és egy kis gyakorlati képzésen az iskolában és második, harmadik évfolyamon csak elméleti képzésen vannak az iskolában, gyakorlati képzésen viszont cégeknél, vállalkozásoknál, egyéb szervezeteknél vannak. Tehát a tét nagy, hiszen akinek ez nem sikerül és a pótvizsga sem sikerül, Ő csak iskolai tanműhelyben maradhat bent, így elesik jó néhány juttatástól, illetve attól, hogy valós, életszerű körülmények között sajátítsa el a szakmát. – mondta el Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője

A tanév során a diákok, felkészítő tanáraik irányításával készülnek a szintvizsgára. Mind a tanulók, mind pedig a szaktanárok számára elérhető az a feladatbank, amelyből a bizottság a felkészítő tanárok segítségével válassza ki a szintvizsgán végrehajtandó feladatsort.

- A vizsga folyamán 1-1 önálló munkafeladatot végeznek, például a mai szintvizsgán ezek az almás lepény, briós, Rotschild piskóta és sajtos töltött képviselőfánkocska voltak. Ezt önállóan az alapoktól elkészítik, megsütik, betöltik, kikészítik és aztán úgy teszik értékelésre. Most itt figyeljük azt is, hogy tisztán dolgoznak, precízen, tehát betartják az alapvető higiéniát. – hangsúlyozta Rajki István cukrászmester

Bár a cukrász szakma gyakran fizikailag is megterhelő, illetve a hétvégi és ünnepnapi munkavégzés is gyakori, a diákok mégis élvezik a kreatív munkát és úgy érzik, jó szakmát választottak.

- Miért választottad ezt a szakot, miért pont cukrász? – kérdezte riporterünk

- Hát sokáig nem tudtam, hogy milyen szakot válasszak, nem tudom miért ezt választottam. Talán, azért, mert mindig néztem a TV-ben a cukrászműsorokat és megtetszett. – emelte ki Varga-Kiss Violetta, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának diákja

- És ha visszatekintesz jó döntést hoztál, megbántad-e, nem bántad meg? – tette fel a kérdést riporterünk

- Hát szeretem csinálni, szóval szerintem jó döntést hoztam. – mondta el híradónknak Varga-Kiss Violetta, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának diákja

Azok a tanulók, akik a szintvizsgán sikeresen szerepeltek, tanulószerződést kötnek egy általuk választott gyakorlati hellyel, ahol megkezdhetik az iskolán kívüli szakmai gyakorlatukat.

GallériaVideó

Új hozzászólás