Vitézek töltötték meg a belváros utcáit Békéscsabán

Vitézek töltötték meg a belváros utcáit Békéscsabán, invitálva a járókelőket a IV. Békéscsabai vitézi Játékokra. A felvonulás résztvevői korhű, középkori ruházatban és fegyverzetben meneteltek a Gabonamúzeumig.

A IV. Békéscsabai Vitézi Játékok nemzetközi hagyományőrző fesztivál egy felvonulással vette kezdetét az elmúlt vasárnap. A menet élén a zászlóvivők olykor megálltak és dobpergéssel kápráztatták el a közönséget.

A városháza elé érve Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is köszöntötte a vitézeket.

A Gabonamúzeum területére érve előadások sokasága vette kezdetét. A hatalmas teret vitézek, népművészek és trubadúrok népesítették be, itt pedig a látogatók közül szinte mindenki megtalálta a neki tetsző tevékenységet.

- Célunk az, hogy egyrészt egy olyan fesztivált adjunk a városnak, egy olyan jellegű programot, ami nincs. Nem volt és ma ugye rajtunk kívül nincs is ilyen jellegű rendezvény. Ezen a rendezvényen mindennél több történelmi ismeretet adjunk át egyrészt a lovagi életről az a gerince ennek az egész történetnek, de ezen kívül ismeretterjesztő előadásokkal, olyan foglalkozások bemutatásával, amit ma már nem ismerünk például és hát számos egyéb lehetőséggel, hisz lovagolni lehet, gyermek programok vannak, tehát azt hiszem, hogy senki sem unatkozik, hogyha ide kijön. – mondta el Medgyesi Pál, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese

A középkori szokásokat, kézműves technikákat és ruházatokat érdemes megőrizni, hiszen ezek mai modern társadalmunk alapját képezik. A fesztivál nemzetközi jelentőségű, hiszen nem csak Magyarországról, hanem a környező országokból is érkeztek vitézek, akik többek között harci bemutatókkal szórakoztatták a közönséget.

 

GallériaVideó

Új hozzászólás