Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

A Reformáció 500. évfordulója alkalmából tartottak szakmai napot a Békés Megyei Könyvtárban

Idén ünnepeljük a reformáció 500. évfordulóját. Ez alkalomból a Békés Megyei Könyvtár egy szakmai napot tartott könyvtárosok részére.

A reformáció a XVI. századi Európában kibontakozó katolikus egyház ellenes mozgalom. Legfőbb célja az egyház apostoli szegénységének visszaállítása és a papi kiváltságok eltörlése. Aki egy ún. búcsúcédulát vásárolt, annak a pápa bűnbocsánatot ígért. A papság viszont visszaélt ennek árusításával, hiszen rájöttek, hogy ezzel egy hatalmas egyházi bevételre tehetnek szert. Luther Márton a problémák megoldása érdekében 1517. október 31-én szögezte a wittenbergi vártemplom kapujára 95 pontból álló tételsorát.

- Az apropója a rendezvénynek a Reformáció 500. évfordulója. Ugye 1517-ben tűzte ki Luther Márton a Wittenbergi vár kapujára a téziseit és ennek 500 éves évfordulóját ünnepeljük majd októberben ugyan, de mi egy picikét előre hoztuk, a mai szakmai napot ezzel kötöttük egybe. – mondta el Lukoviczki Anna, a Békés Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese

A szakmai nap keretében a Békés Megyei Könyvtár a nyilvános könyvtárak könyvtárosait, a KSZR könyvtárak munkatársait, valamint vendégelőadókat hívott. Ötvös Péter, címzetes egyetemi tanár előadásában elmondta, hogy Magyarország volt az egyetlen olyan közép-európai ország, ahol nem volt egyetem. Így aki tanulni akart, annak külföldre kellett mennie.

- Volt már Prágában, Krakkóban, Bécsben. Ezért aztán, aki tanulni akart az külföldre ment, külföldi típusú egyetemi járásúról tudunk. Van ahol az egyház támogatta, vagy a város támogatta, vagy pedig a család. Az utóbbiak voltak a nemesi elit tagjai, akik hazajövet vezető értelmiséggé váltak. Ők nem igazán akartak egyszerű fokozatot, hanem a legfontosabb tudnivalókat, mi egy úrfit szokott érdekelni, geográfia, építészet, hadtudomány, história és hát legfőbbképpen gyakorlattudományok, tánc, lovaglás, vívás. – hangsúlyozta Ötvös Péter, a Szegedi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára

Az érdeklődők ezen kívül még Koszecz Andrea a Jaminai Közösségi ház vezetőjének és Vidra Szabó Ferenc minőségmenedzsernek az előadását hallgathatták meg a cselekvőközösség programjáról és a könyvtári minőségügyről.

GallériaVideó

Új hozzászólás