Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Diákhitel

Az augusztus számos család számára a beiskolázásról szól, így a felsőoktatási intézményekbe felvételt nyert hallgatóknak is ilyenkor kell anyagilag megtervezni az egyetemi éveket. Ehhez nyújthat támogatást a Diákhitel, amely 2001 óta nyújt pénzügyi lehetőséget a felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak.

 

A kifejezetten a felsőoktatásban részt vevő hallgatók számára kifejlesztett hitelkonstrukció a felsőoktatási intézménybe történő beiratkozást követően minden hallgató számára elérhető.  Jelenleg két típusa létezik, melyekről Imre Zita, a Diákhitel Központ Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója beszélt.

 

Imre Zita

Marketing és kommunikációs igazgató

Diákhitel Központ Zrt.

 

„A Diákhitelt maximum 11 félévre lehet kérni, osztatlan képzés esetén 14 félévre. A szabad felhasználású diákhitel esetében 50000 forint a legmagasabb hitelösszeg, a kötött felhasználású diákhitelnél pedig nincsen ilyen felső határ, gyakorlatilag az az összeg, ami az önköltség képzési díja, azt az összeget tudja igényelni a hallgató.”

 

A hallgatóknak a felsőoktatási tanulmányaik befejezése után kell gondoskodni a törlesztésről, melyben segítség lehet az, hogy a visszafizetési feltételek igyekeznek igazodni a friss diplomások pénzügyi helyzetéhez.

 

Imre Zita

Marketing és kommunikációs igazgató

Diákhitel Központ Zrt.

 

„A törlesztést az aktív hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónapban kell megkezdeni, amely jó esetben ugye egybeesik a diplomaszerzés időpontjával. Az első két évben a mindenkori minimálbérnek a meghatározott százalékát, a szabad felhasználású esetében 6, a kötött felhasználású esetében pedig 4-11 százalékát kell fizetni. Könnyen kiszámolható, hogy ez körülbelül 6000 forintot jelent a 6 százalékos szabad felhasználású diákhitel esetében és a harmadik évtől pedig jövedelemarányos törlesztés kezdődik el.”

 

Azoknak a hallgatóknak, akik idén először szeretnének diákhitelt igényelni, fontos tudni, hogy szeptember 15-e a kérelmek leadási határideje, melyet követően az első igényelt havi összeg október 15-én érkezik meg. A diákhitellel kapcsolatban további részletes információkat a Diákhitel Központ Zrt. hivatalos honlapján találhatunk.

GallériaVideó

Új hozzászólás