Hatalmas német siker

Csütörtökön (szeptember 7.-én) a fiatal fogatlovak díj- és akadályhajtásból álló első kvalifikációs versenyét rendezték.

Az 5-6- 7 éves lovak kilenc dobogós helyén hat német ló, két lengyel, és egy osztrák ló osztozott.

Az ÖTÉVES LOVAK versenyében 18 ló startolt. Három német ló a dobogón. A remek küllemű szász-thüringiai fajtájú TARA a nap legmagasabb pontszámával első /8,00/, hajtója Karl-Heinz FINKLER. Duplázás: a második és harmadik helyezett német lovat; FEE (szász-türingiai) és DA VINCY (német sportló) Bettina WINKLER hajtotta. A legeredményesebb magyar ló – PAPP János hajtásában – a mezőhegyesi Nonius-14 Vezér. Meglepetésre az egyik hajtófavorit az egyesfogathajtó világbajnok, a két lovat is hajtó Bartlomiej KWIATEK csak a hetedik, illetve kilencedik helyre érkezett. Az első négy ló pénzdíjat nyert, 10 ló jutott egyeneságon a döntőbe. Nyolcan a pénteki vigaszágon hajtanak.

A 11 lovat starthoz szólító HATÉVES LOVAK versenyében folytatódott a német siker: a győztes 7,39 ponttal FORTINO német sportló, második a trakéhneni fajtájú SKY DWELLER /7,20 /. Mindkét lovat Marie TISCHER hajtotta. Harmadik a sziléziai fajtájú REBELIA /6,89/, hajtotta Bartlomiej KWIATEK.

A legeredményesebb magyar ló – SZABÓ Pál hajtásában – a magyar sportló KARAK.

Az első három ló pénzdíjat nyert, a pénteki döntőbe hatan jutottak. Öten a pénteki vigaszágon hajtanak.

A HÉTÉVES LOVAK között az első a német színekben versenyző, a szász-thüringiai fajtájú ENFADO P /7,64/, hajtója Jovanca Marie KESSLER. Második a magyar tenyésztésű, osztrák színekben induló lipicai CONVERSANO CSALO /7,50/, hajtója Vinzenz DOBRETSBERGER. Harmadik a sziléziai fajtájú ETER /6,94/, hajtotta a lengyel Weronika KWIATEK.

Az első három ló pénzdíjat nyert; egyeneságon a pénteki döntőben öten versenyeznek. Hatan a pénteki vigaszágon hajtanak.

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) megalakulásának évében (1921) Párizsban írta alá a lovasversenyek alapszabályát. A célok között a természetes környezet, valamint a lovak egészségének, „jólétének” a megőrzése és védelme kiemelt helyen szerepel. E célok változatlanok. A hagyományos fogatversenyeket három számban díjhajtás (A versenyszám), maraton (B) és akadályhajtásban (C) rendezik.

A Fiatal Fogatlovak Világbajnokságán a pálya és a szabályok újak, különlegesek. E versenyforma kitűnő lehetőséget kínál a ló verseny közben nyújtott teljesítményének megítélésére. A neves szakemberekből álló zsűri előtt a lovak egyesfogatokba fogatolva mérik össze képességeiket. A világbajnokság kvalifikációs versenyből és döntőből áll. A korosztályonkénti elődöntőket 80X40 méteres – tehát a hagyományos versenyeknél kisebb alapterületű – négyszögben rendezik. Ehhez két mobil maratonakadályt is építettek.

A díjhajtó feladat befejezése után a hajtó azonnal megkezdi az akadályhajtást. A pályán 8 bójapárt (”selybát”) kell meghajtania. Egy verőhibáért 3 hibapont jár.

A díjhajtó programban a zsűri a ló idomítottságát, elengedettségét, hajlékonyságát, a jármódok szabályosságát, a vonalvezetést, az iramot, az íveket, a folyamatos haladást, összességében a feladatok pontosságát és a hajtó szárkezelését bírálja.

Program. Szeptember 7. (péntek), Mezőhegyes, Lovaspálya

9 óra: az 5-6- 7 éves lovak díj- akadályhajtó kvalifikációs versenyének második fordulója zajlik.

Kísérő programok

Népművészeti kirakodó vásár
Ízek utcája, a vidék ételkülönlegességei
CARAMEL koncert

A belépés ingyenes

Galléria

Új hozzászólás