Békében Békésben

Békés megyében élő nemzetiségek találkoztak az elmúlt hét végén Békéscsabán. A nemzetiségi fesztivál ebben az évben is a „Békében Békésben” címet viselte.

 

A Csabai Szlovákok Szervezete idén is megrendezte a "Békében Békésben" című nemzetiségi fesztivált Békéscsabán.  Az evangélikus Nagytemplom mögötti téren mesterség bemutatók, népi játszóház és kulturális programok várták az érdeklődőket.

 

Hollerné Racskó Erzsébet

elnök

Országos Szlovák Önkormányzat

 

„Ugye 70 évvel ezelőtt a magyar-csehszlovák csere során a békéscsabai szlovák közösség gyengült meg a leginkább, olyan értelemben, hogy innen ment el a legtöbb ember, legtöbb ember innen települt át Szlovákiába, mint egy 7000-7500-ra tehető a szlovákok számra. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy a szlovákok többsége itt maradt…. A nyomait nagyon sok minden viseli itt Békéscsabán.”

 

A Szlovák Kultúra Házában a Nógrád és Hont megyei népviseleti kiállítást lehetett megtekinteni. Az öltözködési stílus minden korban változott és folyamatosan megújult, amikor új tapasztalatokat adtak át egymásnak az egykori vásárokon, táncházakon.

 

Mlinár Péter

viselettervező és készítő

 

„A szlovák öltözködés a jellegzetessége csak a magyarhoz képest, hogy sokkal díszesebben, sokkal cifrábban öltözködtek, mint a magyarok. Magyarba is megtalálható, szinte mindegyik területen, szinte mindenhol jellemző, illetve sokkal több rátétet, sokkal különlegesebb technikákat használnak, mint mondjuk a magyar hagyományos paraszt öltözködésben.”

 

Lászik Mihály

elnök

Békéscsabai Szlovák Önkormányzat

 

„Ez a kiállítás azért érdekes és számomra megható, mert itt népviseleteket látunk, amelyet egy Kraszkó nevű család gyűjtött össze, Kraszkó Pali bácsi 14 hónapos korában települt át Szlovákiába és ott kezdte gyűjteni először a népi bútorokat és s bútorok, ládák alján nagyon sok értékes viseletet fedeztek fel….”

 

A kiállítás mellett kézműves- és gasztronómiai bemutatók is várták az érdeklődőket. Megkóstolhattuk a szlovák csörögét vagy a német sauerprie-t is, ami egy disznótoros savanyú pörkölt.

 

Nyáriné Szlávik Mária

Medgyesegyházi Szlovákok Csöröge Csoportja

 

„Ez a csöröge ez egy hagyományos zsírban sült sütemény vagy édesség. Valamikor nagyon régen azért sütötték szívesen, mert ehhez az édességhez nem kellett kemencét fűteni, hanem zsírban süthető volt.”

 

Bíró Laczkó Viktória

képviselő

Békés Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat

 

„Ez egy olyan pörkölt, ami nagyon speciális, sertés vese, sertés máj és oldalas alkotja a fő összetevőjét és hagyományos pörkölt összetevőkkel szintén rendelkezik, mint a paprika, vöröshagyma, sajátos, hogy babérlevelet is tesznek hozzá.”

 

Békés megye, nemzetiségi összetétel szempontjából Magyarország legszínesebb megyéje. A különböző nemzetiségi hagyományok és a nemzetiségi fesztivál is sok embert érint, ennek is köszönhető volt, hogy rengetegen látogattak el a fesztivál programjaira.

GallériaVideó

Új hozzászólás