15 milliárd forint fejlesztési forrás érkezhet Békéscsabára

15 milliárd forint fejlesztési forrás érkezhet Békéscsabára. A hír egy kormányhatározatban jelent meg, majd Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter is bejelentette sajtótájékoztatóján.

November 8-án jelent meg az a kormányhatározat, mely jóváhagyott bruttó 15 milliárd forint fejlesztési forrást Békéscsaba számára. Ebből a forrásból a város négy komplex energetikai beruházást hajt majd végre. 8,6 milliárd forintból a Magyar Villamos Művek hozzájárulásával naperőművek, energiatárolók és egy szabályozó központ épül majd. A második beruházás a közvilágítás korszerűsítését célozza. Olyan új, led-világítású lámpatesteket szerelnek fel, melyeken térfigyelő kamerák, mozgásérzékelők vagy wi-fi szolgáltatást nyújtó eszközök is elhelyezhetőek lesznek.

Köztudott az, hogy a megyeszékhely alatt nagy mennyiségű geotermikus erőforrás áll rendelkezésre, de eddig ezt csak az Árpád Fürdő esetében tudta kihasználni a város. Kormányzati forrásból egy új termálvizet termelő kutat fúrnak, mely a város jelenlegi- és jövőbeli sportlétesítményeit és egyéb intézményeit látja majd el hőenergiával. A negyedik fejlesztés során 8 db elektromos autóbusz beszerzésére lesz lehetősége a városnak, e mellett  egy új buszgarázs is épül és fejlesztik majd az utastájékoztatási rendszert is összesen 4,1 milliárd forintból.

Ezek az energetikai fejlesztések várhatóan a többi Modern Városok Programban szereplő elemmel párhuzamosan valósulnak majd meg. Különösen fontos ez az új sportuszoda és a sportcsarnok megépítésénél, hiszen ezeket az épületeket a geotermikus energia fűti, és egy naperőmű látja majd el elektromos árammal.

GallériaVideó

Új hozzászólás