Munkát keresők adataival éltek vissza

A budapesti Széll Kálmán téren kerestek munkát azok, akik nevére, mint kiderült, egy bűnbanda cseh cégeit íratták. A bűnszövetség irányítói előzetes letartóztatásban vannak.

Egy dél-alföldi férfi fiktív számlákkal jogosulatlanul akart áfát visszaigényelni. A bűncselekményhez egy számlagyár biztosította a hamis számlákat, azonban a NAV Bács-Kiskun megyei revizorai és dél-alföldi pénzügyi nyomozói időben leleplezték a csalást.

A férfi, a fiktív iratok szerint napelem-parkokhoz való napelemekkel és geotextíliával kereskedett, magyar cégektől vásárolt és cseh társaságoknak adott el. A jól ismert módszerrel több mint négyszázmillió forint áfát szándékozott visszaigényelni.

A bűnszervezet a számlázáshoz használt, de később szükségtelenné vált cseh cégeket román személyekre passzolta el. A nyomozás során beszerzett bizonyítékok szerint a budapesti Széll Kálmán téren munkát kereső román állampolgárok adatait elkérték, majd munkaszerződést színlelve, cégek eladásához szükséges iratokat írattak alá velük. A román munkások munkát ugyan nem kaptak, de a korábban bűnözéshez használt cégek a nevükre kerültek.

A pénzügyi nyomozók lecsaptak a dél-alföldi férfire és társaira, különösen nagy értékre, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd őt és egy társát őrizetbe vették. Annak a bűnszervezetnek a vezetője, amely a bűncselekményhez a számlázó cégeket biztosította, egy tavaly leleplezett számlagyár miatt jelenleg is előzetes letartóztatásban van, ezzel a cselekménnyel is bővült bűnlajstroma.

Galléria

Új hozzászólás