A jövőben a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. felsőfokú tangazdasági-képzés keretében szervezett gyakorlati oktatási, kutatási és fejlesztési program helyszíne lesz

A jövőben a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. felsőfokú tangazdasági-képzés keretében szervezett gyakorlati oktatási, kutatási és fejlesztési program helyszíne lesz – erről egyezett meg a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság képviseletében Farkas Sándor, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos és Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója több felsőoktatási intézmény vezetőjével 2017. november 14-én, Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Székházában.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. együttműködési szándéknyilatkozatot kötött az Állatorvostudományi Egyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a Kaposvári Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel, a Szent István Egyetemmel és a Testnevelési Egyetemmel. Az együttműködési szándéknyilatkozat előrevetíti és magalapozza azt a közös gyakorlati együttműködést, amely szerint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság felsőfokú tangazdasági-képzés keretében szervezett gyakorlati oktatási, kutatási és fejlesztési program helyszíne lesz. A megállapodás eredményeként a felsőoktatási intézmények hallgatói gyakorlatra alapozott képzésben, közös oktatási-kutatási programokban vehetnek részt a jövőben. Mezőhegyesen a hallgatók bekapcsolódhatnak majd szakmai- és tantervi terepgyakorlatba, a Ménesgazdaság egyedülálló üzemágainak kiemelt gyakorlati oktatásában, amely az öntözéses gazdálkodás, a vetőmagtermesztés, a környezetgazdálkodás, a gépüzem, a védett történelmi lófajták, a szakszolgáltatás-szervezés és a szarvasmarha-tenyésztés területét egyaránt jelenti.

Farkas Sándor kormánybiztos hangsúlyozta, hogy történelmi pillanat az együttműködési szándéknyilatkozat aláírása. Beszédében emlékeztetett arra, hogy egy éve került ismét állami tulajdonba a mezőhegyesi ménesbirtok. Ezt előzte meg a ménesbirtok újjászervezéséről szóló törvény, melynek célkitűzései közé tartozik, hogy Mezőhegyest a magyar agrár-felsőoktatás bázisává és a ménesbirtokot Európa egyik legjobban felkészült ménesgazdaságává kell fejleszteni. - Eredményeink igazolják, hogy jól döntött Magyarország Kormánya, mikor a mezőhegyesi tangazdaságot megmentette és elindította a jövő útján – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a törvény megteremtette a feltételeket a 8200 hektárnyi területtel rendelkező ménesbirtok hatékony gazdálkodásához. A napokban indul a közbeszerzési eljárása egy világszínvonalú szarvasmarhatelep-beruházásnak, megépül egy olyan ipari park, ahol a megtermelt vetőmag feldolgozása és hosszú távú tárolása is biztonsággal megtörténhet. Mindezek mellett elindultak a műemlék épületek rekonstrukciós munkálatai, turisztikai koncepció készül, növekszik az öntözhető termőterületek nagysága. A beruházásoknak köszönhetően pedig várhatóan megfelelő fejlődési pályára áll a hátrányos helyzetű dél-békési térség. Farkas Sándor hivatalosan azt is bejelentette, hogy megtörtént a Mezőhegyesen őshonos gidrán lófajta egyedeinek visszatelepítése is a fajta bölcsőjébe.

Pap István Tibor vezérigazgató elmondta, hogy 2016-ban, a ménesbirtok állami kézbe történő visszavételekor visszaállt egy történelmi rend, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság újra Európa legnagyobb és legmodernebb agárnagyüzemei közé tartozzon. Hozzátette, hogy a tangazdaság már ma is aktív szerepet vállal az oktatásban, hiszen szeptemberben átvette a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium irányítását. Az együttműködési megállapodás eredményeképp pedig nemcsak a középfokú, hanem a felsőfokú agrárszakképzés helyszíne is lesz Mezőhegyes.

Az egyetemek részéről Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora beszédében kitért arra, hogy a ménesbirtok hiánypótló képzési szerepet tölt be, hiszen az agrár-felsőoktatásban hatalmas igény mutatkozik a gyakorlati ismeretek elsajátítására, amelyet az egyetemek nem tudnak maradéktalanul biztosítani. Hangsúlyozta, hogy azt is látni kell, hogy az egyetemek is tudnak segíteni a ménesbirtoknak, mégpedig abban, hogy Európa egyik legfejlettebb agrárgazdaságává váljék a tradíciókon nyugvó gazdaság.

Galléria

Új hozzászólás