Amit az építőiparról és az építőipari ellenőrzésekről, vitarendelkezésekről tudni érdemes

„Amit az építőiparról és az építőipari ellenőrzésekről, vitarendelkezésekről tudni érdemes” címmel rendezett konferenciát a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az érdeklődők két előadást is meghallgathattak a témában.

Az első előadás az építésügyi ellenőrzésekről és azok tapasztalatáról, a másik pedig a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv munkájáról és különböző esetek bemutatásáról szólt. A TSZSZ, a Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő szerv, amely arra hivatott, hogy az építőiparban jelen levő körbetartozásokat mérsékelje.

A gyakorlatban elsősorban a tervezők és a kivitelezők fordulnak a Teljesítésigazolási Szakértői Szervhez jellemzően akkor, ha nem kapják meg a teljesítésigazolásukat, vagy ugyan megkapják, de az elvégzett munka után nem fizet nekik a megrendelő. A beérkező kérelem után a TSZSZ kivizsgálja, hogy az adott ügyben kinek lehet igaza.

A legtöbb esetben a szembenálló felek elfogadják a független szakértői véleményt és már az eljárás első felében létrejön egy, a felek számára megfelelő egyezség. Azon ügyekben, ahol ez nem történik meg, hatvan napon belül bíróság elé lehet vinni az ügyet, melyről a bíróság gyorsított eljárásban dönt a TSZSZ vizsgálat felhasználásával.

GallériaVideó

Új hozzászólás