Memória Café

A Memória Café minden hónap első szerdáján egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadást szervez időseknek Békéscsabán a demenciáról, annak tüneteiről és kezeléséről.

Ebben a hónapban a gyulai kórház pszichiátria osztályának szakorvosa, Dr. Udvardi László ismertette a betegség tüneteit a Csabagyöngye Kulturális Központban megtartott előadáson.

A demencia többnyire az agy igazolható betegségével jár együtt. Mindenekelőtt a rövid távú emlékezet, távolabbról azonban a hosszú távú memória, a nyelv és a mozgás is érintett, amely azonban csak a betegség előrehaladásával válik feltűnővé. Amennyiben még a kezdeti stádiumban észleli valaki, szükséges szakemberhez fordulnia, hiszen kezelésekkel lényegesen lassítható a betegség folyamata. A szakorvos szerint a legfontosabb, hogy ne rejtegessék az emberek a témát és nyíltan beszéljenek a demenciáról.

A demencia fő kockázati tényezője a magas életkor. A demens nők magasabb aránya is a hosszabb várható élettartamra vezethető vissza. Egy másik fontos tényező a depresszió, mely gyakran jelentkezik a demencia korai szakaszában, a demencia pedig elősegíti a depresszió megjelenését. Magyarországon 50 emberből jelenleg 1 él demenciával.

GallériaVideó

Új hozzászólás