hőség

A száraz melegben sokan fokozottan szenvednek az allergiától, hiszen eső hiányában a levegőben lévő por koncentrációja sokkal magasabb. Ilyen időjárási körülmények között minden gyomnövény pollenje-, így a parlagfű is több szenvedést okozhat az allergiás embereknek.

Néhány ember számára az allergiaszezon csak nyáron indul a fűfélék virágzásának kezdetével. A legismertebb allergén a parlagfű pollenje. A növény késő nyáron, ősszel virágzik. A pollenallergiától szenvedőknek ezért érdemes tisztában lenniük a panaszaikat kiváltó növények virágzási szezonjával. Eső hiányában a száraz nyári napokon a por koncentrációja sokkal magasabb a levegőben, így az arra érzékenyek hosszabb ideig szenvednek az allergiától.

Stábunk utána járt annak is, melyek azok a tünetek, amikor már kezdhetünk gyanakodni arra, hogy talán allergiások vagyunk valamire.

Egész héten jóval harminc fok fölött volt a napi maximum hőmérséklet Békéscsabán és ez várható a jövő hét folyamán is. Ez mindenkinek kellemetlenséget okoz, azonban azoknak az embereknek, akik az utcán élnek vagy valamilyen mentális problémával, szenvedélybetegséggel küzdenek, még nagyobb problémát jelent.

Az Egyensúly AE Egyesület annak érdekében, hogy könnyebbé tegye a hajléktalanok, mentális problémával vagy szenvedélybetegséggel küzdő emberek mindennapjait ebben a hőségben, plusz szolgáltatásokat nyújt számukra. A többi között védőitalként szódavizet fogyaszthatnak, illetve ebben a hőségben megfelelő táplálkozásról kaphatnak információkat.

Az egyesület székhelyén kívül is próbálnak segíteni az arra rászorulóknak. A nyári időszakban a pszichiátriai és szenvedély betegekhez heti rendszerességgel mennek ki az egyesület munkatársai, akik tanácsokkal és mentális tréningekkel látják el őket. Annak ellenére, hogy ilyen hosszan tartó kánikula van az intézet látogatottsága nem nőtt drasztikusan.

A nyári meleget és a friss tápanyagokat a baktériumok is kedvelik, ezért fokozottan ügyelnünk kell a főzés és tárolás körüli higiéniára. A nagy melegben gyorsabban romolhat meg az étel, ezért nem szabad félvállról vennünk az élelmiszer-biztonsági rendszabályokat.

A nyári nagy melegben a legfontosabb a folyadékpótlás. Ilyenkor mindenki inkább a hideg ételeket és italokat választja, a szakemberek elmondása szerint pedig főként meleg, zöld teát kellene fogyasztanunk, mert a hűsítő ital izzadtság formájában gyorsan távozik a szervezetből. Vozár Márton, az egyik békéscsabai étterem tulajdonosa stábunknak elmondta, hogy ebben a nagy hőségben milyen ételeket és italokat érdemes fogyasztanunk.

Ebben a - szinte elviselhetetlen - melegben az egyik hely, ahol szívesen tartózkodik az ember, az a strand. Békéscsabán sincs ez másképp, ugyanis ottjártunkkor sok csabai hűsölt a medencében.

Ugrálás, úszás, pezsgőfürdőzés, napozás.  Ezek a legkedveltebb időtöltések a mostani tapasztalataink alapján a békéscsabai strandon. A nagy meleg miatt most talán még többen választják a medencéket, mint korábban, melyek a fiatalok mellett az idősebb generáció számára is jó szórakozási lehetőséget nyújtanak. Az idősebbeknél a meleg vizes medencék és az 50 méteres versenymedence-, míg a gyerekeknél inkább a strand élményfürdője a favorit.

A nyári időszakban nagyon fontos, hogy odafigyeljünk házi kedvenceinkre is. A nagy hőségben mindig legyen friss tiszta vizük és árnyékos hűvös fekhelyük.

Békéscsabán jelenleg két állatmenhely üzemel. Stábunk ellátogatott az egyik ilyen helyre, ahol jelenleg 95 gazdátlan eb él. A menhely vezetője Bencsik Tiborné, aki másfél éve létesítette az állatvédő egyesületet. Elmondása szerint az ott élő kutyusok nagy része sajnos a mai napig az emberek gondatlanságából és nemtörődömségéből kerül a menhelyre. A nyári rekkenő hőségben gondozásuk különös odafigyelés igényel.

Természetesen többségében olyan kutyatartók vannak, akik odafigyelnek kedvenceikre és kiváló körülmények között tartják őket. Bencsik Tiborné számukra is adott néhány jó tanácsot annak érdekében, hogy könnyebb legyen átvészelni ezt a forró időszakot.

Az előrejelzések szerint a következő 2 hétben hamisítatlan nyári kánikula lesz. Aki mostanra időzítette  nyári szabadságát, annak szerencséje van, hiszen van menekülési lehetőség akár vízpartra, akár a hegyek közé. Aki pedig a munka frontján harcol, annak extra kitartás kell. Jöjjön most néhány tipp arra, hogy hogyan tudjuk javítani közérzetünket a nagy hőségben.

Van, aki forrón szereti, sokan azonban valósággal szenvednek a nyári kánikulában. A tartós meleg nagyon megviselheti az embert: éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk és megfelelően védekezzünk ellene. A szerencsésebbek vízparton, hűs koktélt szürcsölgetve vészelhetik át a hőhullámokat, ám azok se essenek kétségbe, akiknek otthonuk és a fülledt iroda között ingázva kell túlélniük a hőséget.

A nyári időszakban nagyon fontos, hogy odafigyeljünk házi kedvenceinkre is. A nagy hőségben mindig legyen friss tiszta vizük és árnyékos hűvös fekhelyük.

A nyári kánikulában nyomottabbak, stresszesebbek, illetve fáradtabbak vagyunk a megszokottnál és nem szívesen mozdulunk ki hűvös otthonunkból. Ilyen melegben gyakran megfeledkezünk a háziállatainkról, pedig ezt a hőséget ők is ugyanolyan rosszul élik meg.

Az állatorvos azt is elmondta, hogy ha szabadon tartjuk az állatainkat, akkor biztosítsunk nekik árnyékos helyet, vizüket naponta többször cseréljük, illetve ha van lehetőség, akkor egy fürdetőkádat helyezzünk ki nekik, ahol bármikor felfrissíthetik magukat. Ezzel megelőzhetjük, hogy hőgutát kapjanak a kedvenceink, de ha már bekövetkezett a baj, akkor is segíthet az állat életén.

Nem csak a hőség, vagy a heves játék, de a kutya szőrének hossza és színe is befolyásolhatja, hogy milyen gyorsan lehet lázas az állat.

A nyár nemcsak a nyaralásról és a pihenésről szól. Vannak, akik a kánikulában is folyamatosan dolgoznak. A közutakon a nagy meleg ellenére is folynak a munkálatok.

Péntekre harmadfokú hőségriadót rendeltek el Békés megyében is, emiatt a Magyar Közút vezetősége elengedte a védősisak viseletét. A dolgozók kötelező szabadságot kaptak a szombati munkanapra, hogy a kánikula okozta kellemetlenségeket ezzel is enyhítsék. Emellett természetesen a többi napon is megteszik a szükséges intézkedéseket.

- Igyekszünk az embereinket most olyan helyen mozgatni ahol fák vannak az út mentén, tehát árnyékosabb helyek, és biztosítjuk ezáltal nyilvánvalóan az óránkénti tízperces pihenő időt is. -

mondta el Virág Mihály, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója

Előfordulnak olyan esetek, amikor közvetlenül a tűző napon kell elvégezni a munkálatokat, de ez esetben fokozottabban ügyelnek a dolgozók egészségére.

A tartósan magas átlaghőmérséklet miatt sokszor előfordul, hogy utcai rosszullétekhez riasztják a mentőket. Fontos azonban, hogy a segítség megérkezéséig is megfelelő ellátásban részesüljön beteg. A járókelők többsége viszont nincs pontosan tisztában azzal, hogy mi is a helyes eljárás ilyen esetekben.

Forgatásunk alkalmával utcai rosszulléthez riasztották a békéscsabai mentőket. Ez gyakran előfordul a nyári időszakban főleg, ha a napi átlaghőmérséklet tartósan 25 fok felett van. Az idei nyár kevésbé volt megterhelő a hőség szempontjából, hiszen néhány melegebb nap után, mindig jött az enyhülés.

- Általában megnő a hívások száma, de ehhez arra van szükség, hogy több napon átíveljen a nagy meleg. Az elmúlt hétvégén ez körülbelül két, két és fél napot tartott, ez alatt az emberek tartalékai elegendőek voltak ahhoz, hogy ne történjen nagyobb baj velük – mondta el televíziónknak Gyebnár József az OMSZ Békéscsabai Mentőállomás vezetője.