körös-maros nemzeti park

Sajtótájékoztatón számolt be a Körös-Maros Nemzeti Park, a romániai Don Orione Alapítvánnyal és a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen megnyert pályázat részleteiről. A több, mint 1 millió eurós támogatásból számos fejlesztés valósul meg a határ mindkét oldalán.

1,1 millió euró támogatást nyert a Körös-Maros Nemzeti Park és a nagyváradi Don Orione Alapítvány, melyből a környezeti nevelési és oktatási tevékenységeket finanszírozzák, valamint a Nemzeti Park ártéri élőhelyeinek helyreállítását, és kutatásokat végeznek majd.

A természetvédelmi terület egyik legnagyobb problémája a gyalogakác elszaporodása. A terület helyreállítását is ebből a pályázatból kívánják megvalósítani.

A Kereskedelmi és Iparkamara a szakképzésben résztvevő diákok környezettudatossá nevelésével járul hozzá a projekthez. Emellett népszerűsíti a Körös-Maros Nemzeti Parkot, ezzel is kívánja serkenteni a turizmust.

A térségi vízszolgáltató együttműködési megállapodást kötött a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatóságával és két alföldi civil szervezettel, név szerint a Zöld Csütörtök Természetvédő Körrel és a Csongrád megyei székhelyű Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesülettel.

A tájékoztatón részt vettek az egyesületek képviselői, akik aláírásukkal érvényesítették a megállapodást, mely a továbbiakban nagyban megkönnyíti a különböző, természetvédelmi intézkedéseket, programokat és fejlesztéseket.

Az igen ritka, fokozottan védett madárfaj hazánkban legutóbb 12 évvel ezelőtt volt jelen ekkora számban. A legjobb években is összesen 230 párat regisztráltak az egész országban.

A Körös-Maros Nemzeti Park területe közel 52 000 hektár. A mostani időszak madártani különlegessége, a réti fülesbagoly, amely rendkívül ritka, hogy Magyarországon költ. A száraz, enyhe időjárás miatt elszaporodott mezei pockok miatt választották most hazánkat. Tirják László a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója elmondta, közel 500 párra becsülik azt az állományt, ami a réti fülesbaglyokat illeti. Kiemelte, ez egy különleges északi madárfaj, amely nappal repül, ezért látványában is különleges, így ezeknek a madaraknak a megóvása, megőrzése kiemelt feladat.