fesztivál

Békéscsaba legnagyobb és egyre sokszínűbb „kerti partiját” rendezték meg a hétvégén. Az 5. Rongyoló fesztiválon bemutatkoztak az amatőr fiatal zenekarok, de Magyarország népszerű együttesei is szórakoztatták a közönséget. A helyszín idén is a Csabai Rendezvénypajta volt.

Bëlga,  Andro, Fish!, Drop The Cheese - csak néhány zenekar, akik felejthetetlenné tették az elmúlt hétvégét itt a Viharsarokban. A virágkorát élő Rongyoló fesztivál nem csak az őrült tombolásról és sörivásról szól: a fesztivál egy közös együttlét, ahol bemutatkozhatnak a fiatal zenekarok, ahol mindig van valami érdekes délutáni program, ahol Magyarország neves fellépői zenélnek, ahol mindig lehet találkozni valami zenei újdonsággal, ahol az érdeklődőket egy egymást elfogadó nyitott közösség várja, és ahol minden évben több barátot lehet szerezni.

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is megrendezik Békéscsabán a Rongyoló Fesztivált. A leginkább a fiatalokat megcélzó eseményen több neves zenekar is fellép majd.

A Rongyoló Fesztivál kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a helyi és a környékbeli fiatalok kultúráltan szórakozzanak Békéscsabán, nem közvetlenül a belvárosban, de még a városhatáron belül.

A fesztiválon több ismert zenekar is színpadra lép, de a szervezők különböző kulturális, ismeretterjesztő és interaktív játékokkal is készültek.

39 órán keresztül, 27 programmal és 250 fellépővel várják nem csak a békéscsabaiakat a megyeszékhely újratelepítése 300. évfordulójának fesztiváljára. Az eseményt július 7-én szombaton és 8-án vasárnap rendezik meg.

Körülbelül másfél hónapja kezdte el a fesztivállal kapcsolatos munkálatokat a Békéscsaba 300 emléktestület. A közösségben művészek, kulturális intézmény vezetői, városvezetők és civil szervezetek vezetői foglaltak helyet. Másfél éves munka során jött létre a 2018. július 7 és 8-án megrendező Békéscsaba újjátelepítésének 300 évfordulójával kapcsolatos programsorozat.

A szervezők bíznak benne, hogy minél többen ellátogatnak majd a kulturális programmal teli hétvégére.

A programsorozat első napján, szombaton az Országos Szlovák Napot is szintén Békéscsabán rendezik meg. A szlovák nap programjait és a Békéscsaba 300 programjait egyeztetve nem ütköznek majd egymással az események, így mindenki időben odaérhet a nagyszabású előadásokra, bemutatókra mind a két helyen. 

A nyári időszakban a nyaralások és a fesztiválok ideje alatt is érdemes tisztában lenni a legalapvetőbb bűn- és baleset-megelőzési praktikákkal.

Júniustól-szeptemberig tart a nyári szünidő, amikor a fiatalok kipihenik a tanév fáradalmait. Nagyon fontos ebben az időszakban, hogy a szülők felkészülten engedjék el gyermekeiket egy-egy szórakozóhelyre vagy fesztiválra, illetve fiatalabbak esetén az otthoni egyedüllét idejében is megfelelő biztonsági szabályokat állítsanak fel. A közösségi oldalak elterjedésével újabb biztonsági kockázatok is felmerülnek, amelyekre érdemes odafigyelni.

A bűnmegelőzés mellett kifejezetten fontos ebben az időszakban a baleset-megelőzés is, ugyanis a fiatalok sokkal többet közlekednek egyedül és sokkal több veszélynek is vannak kitéve. A szülők első és legfontosabb feladata a helyes példamutatás és a közlekedési szabályok tanítása már egészen kicsi kortól. Az elmúlt évek tapasztalata alapján a gyermekbalesetek fele nyáron történik és nagy százaléka emberi hibából vagy figyelmetlenségből adódik.

Jégkorong fesztivált rendeztek Békéscsabán. A barátságos mérkőzéseken nem az eredmény volt a fontos, hanem az, hogy minden pályára lépő fiatal jól érezze magát.

2016 végén alakult Békéscsabán az első jégkorong csapat, Csabai Farkasok Jégkorong Egyesület néven. Azóta a klub egyre népszerűbb a fiatalok körében, ezt jól mutatja a most megrendezett Csabai Jégkorong Fesztivál, melyen rengeteg fiatal gyűlt össze a barátságos megmérettetésre.

Attól függetlenül, hogy a szezon már elkezdődött, továbbra is lehetőségük van a gyerekeknek csatlakozni a farkasokhoz.

A Csabai Farkasoknál már közel negyven kis jégkorongozó kergeti a pakkot. Közülük kérdeztünk meg néhányukat, hogy miért pont ezt a sportot választották.

Második alkalommal rendeztek a 2014-ben elhunyt Józsa Mihály előadóművész emlékére vers és prózamondó fesztivált Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Józsa Mihály előadóművész, újságíró emlékére rendezett már második alkalommal Vers- és Prózamondó Fesztivált a Féling Színház Kulturális Egyesület. Bár, az egyesület ebben a formájában 2010-ben alakult meg, a színházi csoport már 30 éve működik. Steinwender József, a kulturális egyesület elnöke elmondta, fontosnak tartották, hogy egy ilyen eseménnyel tisztelegjenek Józsa Mihály emlékének, aki kiemelkedő szerepet töltött be a társulat életében.

A fesztiválon az előadók prózai művekkel, versekkel és dalokkal szórakoztatták az érdeklődőket. A versenyt megelőzően a szervezők vegyes jelentkezést vártak, felnőtteket és fiatalabb diákokat egyaránt.

A versválasztásban nem volt semmilyen kikötés megszabva, mindenki a számára legkedvesebbet hozhatta magával. Egy kitétel volt csupán: a versenyzőknek az Arany János év miatt, legalább egy Arany-verssel kellett készülniük.

Már 12. alkalommal rendezték meg a Digiporáma Fesztivált Békéscsabán. Az alkotásokat ez alkalommal is egy nyilvános vetítésen mutatták be a Lencsési Közösségi Ház nagytermében.

A digiporáma fogalma nem új keletű, elődje, a diaporáma már több mint 50 éves. Magyarországon a 70-es években kezdték el ezt a művészeti ágat elsajátítani. A különbség a kettő között, hogy míg a diaporámát diafilmre készítették és több vetítő segítségével jelenítették meg a vásznon, a digiporáma már teljes egészében digitális és számítógép segítségével készítik.

12 évvel ezelőtt a Lencsési Közösségi Ház, a Márvány Fotóműhely és a Csaba Televízió közösen hirdette meg az első digiporáma pályázatot. A szabály azóta nem változott: a munkák hossza maximum 5 perc lehet, a témát a művészek szabadon választhatják, azonban csak állóképekből állíthatják össze a zenés videót. A legelső verseny óta rengeteg magas színvonalú alkotás született.

21 éve töretlen sikernek örvend a Csabai Kolbászfesztivál, a nívós gasztronómiai ünnepségre idén is nagyon sokan voltak kíváncsiak. A négy napos rendezvényen a szokásokhoz híven idén is számos program várta a kolbász szerelmeseit.

A kolbászfesztivál fő programja minden évben a kolbászkészítő verseny, melyre idén is rengeteg csapat nevezett. Minden csapat egyéni technikákkal és fűszerezéssel készítette el saját kolbászát.

Minden tájegységnek megvan a saját módszere, technikája a legfinomabb kolbász elkészítéséhez. Van, aki ebben az évben méretteti meg magát először, de akadnak olyanok is, akik szinte a kezdetektől részt vesznek a fesztiválon és azóta is izgatottan vágnak bele a versenybe.

A kolbászkészítő verseny mellett rengeteg programot tekinthettek meg az érdeklődők, az egyik ilyen volt az Agrárkamara közös főzése, ahol ingyenesen lehetett megkóstolni a frissen készült ételeket, melyek fő összetevői között ott szerepelt természetesen a kolbász is.

Csokoládé, amerre csak a szem ellátott az első Csabai Csokifesztiválon, a Csabagyöngye Kulturális Központban. A hagyományos édességek mellett különféle csokoládés finomságokat is kínáltak az érdeklődőknek.

Kovács Erika főszervező 2 éve Kecskeméten szervezett egy nagyon sikeres csokifesztivált, és ezért elhatározta, hogy vidéki városokba is elviszi a rendezvényt és a remek csapatot.

A hagyományos táblás csokoládék mellett különféle formájú és ízű finomságokkal is várták az érdeklődőket.

Hegyekben állt a csokoládé a gyerekek nagy örömére, akiknek a nagy kedvencük a csokis eper és a különböző ízesítésű csoki golyók voltak.

A rendezvény hatalmas érdeklődést váltott ki, hiszen minden korosztály találhatott magának való édességet. A rengeteg finomság mellett volt hangszersimogató, játszóház, valamint logikai és ügyességi játékok is és mindenki csokoládékülönlegességekkel térhetett haza.

Idén sem maradnak el az ország legnépszerűbb zenekarai és együttesei a Csabai Kolbászfesztivál programjaiban. Minden korosztály számára jó szórakozást ígérnek a 21. Csabai Kolbászfesztivál koncertjei.

Magyarország szinte minden vezető zenekara, aki ebben az időszakban ráért, ők itt lesznek a Csabai Kolbászfesztiválon, a teljesség igénye nélkül: Magna Cum Laude, Quimby, Tankcsapda, Budapest Bár, Punnany Massif, Halottpénz, egy csomó DJ, akik a fiatalok miatt jönnek.

Érdemes minél hamarabb szobát foglalni a messzebbről érkező látogatóknak, hiszen a fesztivál idején már nem lesz a környéken olyan szállás, ami szabad lenne.

A szervezők a helyiekre is gondolnak - minden évben a vasárnap a családok napja a fesztiválon, ilyenkor a legkisebbek számára is nyújt szórakozási lehetőséget a rendezvény, emellett a hurka és a kolbász fél áron kapható majd.

A kolbászfesztivál legfőbb feladata a helyi tradicionális kolbász népszerűsítése. Idén a fesztivál külföldi vendége Ausztrália lesz - Békéscsabára látogat Ausztrália nagykövete is és ausztrál fellépője is lesz a kolbászfesztiválon.

Oldalak