Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

bárka

Rendkívüli helyszínen indult a Bárka folyóirat irodalmi évadnyitója – Bárka a Bárkában címmel, ahol két számmal is megismerkedhetett a nagyközönség.

A nyári zsúfolt programok miatt őszre tolódott a Bárka folyóirat 4. számának bemutatója, melyet a frissen megjelent 5. számmal együtt ismerhetett meg a nagyközönség – rendhagyó helyszínen.

Az idei 4-es és az 5-ös szám még mindig a folyóirat fennállásának 25. évfordulóját ünnepelve és Békéscsaba város újratelepítésének 300. évfordulója előtt is tisztelegve jelent meg, melyet a szerkesztők, alkotók mutattak be, felolvasással illusztrálva, kedvet teremtve az olvasáshoz.

A rendkívüli helyszín után mind a Bárka bemutatói és az író-olvasó találkozók, irodalmi estek is visszaköltöznek a szokott helyszínre, így a következő alkalmakat már a Jókai Színházban kereshetjük.

Idén rendezték meg tizedik éve a Noé Kölyöksziget Tábort Újkígyóson. A nagy sikernek örvendő táborban változatos programok várták a gyerekeket: a zenés, kézműves foglalkozások mellett Noé bárkájának kicsinyített mását is megépítették.

A Noé Kölyöksziget Táborban ingyenesen vehettek részt a gyerekek, ahol minden nap olyan változatos programokkal várták őket a szervezők, mint például zenélés, kézművesség vagy rajzolás. Az elkészült munkákat a gyerekek hazavihették, az utolsó napra pedig záróműsorral készültek, amit a szülőknek adtak elő. A különböző kreatív és sportprogramok mellett előadásokon is részt vettek a kereszténytáborban, ahová Ausztráliából is érkeztek tanítók.

A napközis tábor célja, hogy a keresztény szemlélet keretein belül   útmutatót adjon a gyermekeknek az élethez. A jó hangulatú foglalkozások és oktatások során a gyermekek megismerkedtek bibliai történetekkel és alapvető erkölcsi normákkal.

A táborba számos helyről érkeztek gyerekek, akik nagyon élvezték a zenés, kézműves oktató és foglalkoztató programokat.

Szombaton ünnepségsorozatot rendeznek a Bárka folyóirat negyedszázados évfordulója alkalmából. A Jókai Színház Sík Ferenc Kamaratermébe minden irodalomkedvelőt várnak a közös ünneplésre.

3 eseményre is várják az érdeklődő közönséget - régieket, sőt újakat is - szombaton. 15 órától a 25 éves Bárka-folyóirat történetéből villannak fel pillanatképek a kivetítőn, de természetesen visszaemlékezések, anekdoták is színesítik a beszélgetést, ahol egykori és mai szerkesztők, munkatársak vesznek részt. Ezt követően, egy kis szünet után 17 órától a Bárka-díjasok antológiáját mutatják be. A vaskos kötetben a 25 év szépirodalmi terméséből válogattak a szerkesztők.

19 órától pedig az ünnepi gálaestre kerül sor, ahol kiosztják az idei Bárka-díjakat. Most Garaczi Lászlónak, Pécsi Györgyinek és Vörös Istvánnak ítélte oda a zsűri a rangos elismerést.

A nagyközönséget, a régi és új érdeklődőket, irodalom és zenebarátokat a közös ünneplésre a Jókai Színház Sík Ferenc Kamaratermébe várják szombaton.

Pénteken tizenhatodik alkalommal adták át a Bárka-díjakat. Ezt az elismerést azok a szerzők kaphatják meg, akik hosszú ideje kitartóan publikálnak a Bárka című folyóiratban, valamint az adott évben – tehát 2015-ben - értékes írásokkal örvendeztették meg a kiadvány olvasóit.

Ez alkalommal is öt-hat szerző közül választották ki a szerkesztők a legjobb kettőt, akik végül átvehették az elismerést. Orbán János Dénes többször szerepelt már a nyomtatott- és online felületeken, valamint a Papírhajó rovatban is, így ő lett a 2015-ös év egyik díjazottja.

- Az utóbbi években Békéscsaba folyóirata, irodalmi folyóirata a Bárka kivívta magának az első helyet Magyarországon. Nem csak én állítom azt, hogy a legolvasottabb, legnépszerűbb, legszakszerűbb folyóirat, hanem számtalan kollégám. Úgyhogy a Bárkában megjelenni az dicsőség és büszkeség, Bárka-díjat átvenni meg egy felemelő kitüntetés. – mondta el Orbán János Dénes költő, író

A Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány és a Bárka szerkesztősége szervezésében  mutatták be a Bárka idei második lapszámát.  Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka folyóirat főszerkesztője elöljáróban elmondta, hogy az idei második szám több helyi és megyei költőnek is biztosított bemutatkozási, illetve megjelenési lehetőséget.

A folyóirat Békéscsabán jelenik meg kéthavonta, a Békés Megyei Jókai Színház kiadásában. Hasábjain a legkülönbözőbb irodalmi és művészeti irányzatok élvonalbeli képviselői alkotásaival lehet találkozni. Mint ahogy eddig, most is találkozhatunk békéscsabai költők alkotásaival, ezúttal Szilágyi András verseivel ismerkedhetünk. A költő elárulta, a versben általában a képzőművészet és a líra határterületeit kutatja-keresi, elsősorban a képmetaforák foglalkoztatnak, ontológiai értelemben vett képmetaforák. Hozzátette, tulajdonképpen festia képeket, ennek a hiátusnak az esendő megvalósításáért próbál érzelmileg törekedni, hiszen klasszikus elődeink is megmondták, hogy a líra logika, de nem tudomány.

Címkék: