bárka

Szombaton ünnepségsorozatot rendeznek a Bárka folyóirat negyedszázados évfordulója alkalmából. A Jókai Színház Sík Ferenc Kamaratermébe minden irodalomkedvelőt várnak a közös ünneplésre.

3 eseményre is várják az érdeklődő közönséget - régieket, sőt újakat is - szombaton. 15 órától a 25 éves Bárka-folyóirat történetéből villannak fel pillanatképek a kivetítőn, de természetesen visszaemlékezések, anekdoták is színesítik a beszélgetést, ahol egykori és mai szerkesztők, munkatársak vesznek részt. Ezt követően, egy kis szünet után 17 órától a Bárka-díjasok antológiáját mutatják be. A vaskos kötetben a 25 év szépirodalmi terméséből válogattak a szerkesztők.

19 órától pedig az ünnepi gálaestre kerül sor, ahol kiosztják az idei Bárka-díjakat. Most Garaczi Lászlónak, Pécsi Györgyinek és Vörös Istvánnak ítélte oda a zsűri a rangos elismerést.

A nagyközönséget, a régi és új érdeklődőket, irodalom és zenebarátokat a közös ünneplésre a Jókai Színház Sík Ferenc Kamaratermébe várják szombaton.

Pénteken tizenhatodik alkalommal adták át a Bárka-díjakat. Ezt az elismerést azok a szerzők kaphatják meg, akik hosszú ideje kitartóan publikálnak a Bárka című folyóiratban, valamint az adott évben – tehát 2015-ben - értékes írásokkal örvendeztették meg a kiadvány olvasóit.

Ez alkalommal is öt-hat szerző közül választották ki a szerkesztők a legjobb kettőt, akik végül átvehették az elismerést. Orbán János Dénes többször szerepelt már a nyomtatott- és online felületeken, valamint a Papírhajó rovatban is, így ő lett a 2015-ös év egyik díjazottja.

- Az utóbbi években Békéscsaba folyóirata, irodalmi folyóirata a Bárka kivívta magának az első helyet Magyarországon. Nem csak én állítom azt, hogy a legolvasottabb, legnépszerűbb, legszakszerűbb folyóirat, hanem számtalan kollégám. Úgyhogy a Bárkában megjelenni az dicsőség és büszkeség, Bárka-díjat átvenni meg egy felemelő kitüntetés. – mondta el Orbán János Dénes költő, író

A Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány és a Bárka szerkesztősége szervezésében  mutatták be a Bárka idei második lapszámát.  Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka folyóirat főszerkesztője elöljáróban elmondta, hogy az idei második szám több helyi és megyei költőnek is biztosított bemutatkozási, illetve megjelenési lehetőséget.

A folyóirat Békéscsabán jelenik meg kéthavonta, a Békés Megyei Jókai Színház kiadásában. Hasábjain a legkülönbözőbb irodalmi és művészeti irányzatok élvonalbeli képviselői alkotásaival lehet találkozni. Mint ahogy eddig, most is találkozhatunk békéscsabai költők alkotásaival, ezúttal Szilágyi András verseivel ismerkedhetünk. A költő elárulta, a versben általában a képzőművészet és a líra határterületeit kutatja-keresi, elsősorban a képmetaforák foglalkoztatnak, ontológiai értelemben vett képmetaforák. Hozzátette, tulajdonképpen festia képeket, ennek a hiátusnak az esendő megvalósításáért próbál érzelmileg törekedni, hiszen klasszikus elődeink is megmondták, hogy a líra logika, de nem tudomány.

Címkék: