avatás

Ifjú polgárőröket avattak Békéscsabán, a Vásárhelyi Pál Szakgimnáziumban. A diákok ezentúl számos feladatban segíthetik a rendvédelmi szerveket, így a katasztrófavédelmi helyzetekben, a környezetvédelemben vagy akár a bűnmegelőzésben is.

Közel 80 diák tett fogadalmat, így már aktívan megkezdhetik pályafutásukat ifjú polgárőrként. A gyerekek között nagyon sok a rendészeti képzésben tanuló diák, számukra már nem idegen a rendészeti szervekkel való közös munka.

A szövetség létrehozásában egyrészt a polgárőrök fiatalítása volt a cél, valamint a következő generáció betanítása.

A polgárőrök törvénye konkrétan meghatározza, hogy milyen feladatokban vehetnek részt a fiatalok, mint például a katasztrófavédelmi helyzetekre való felkészülésben, az idősvédelmi- vagy környezetvédelmi programokban, de akár a bűnmegelőzésben is szerepet vállalhatnak.

Gedeon József tiszteletére avattak emléktáblát Gyulán. A Várszínház korábbi igazgatója tavaly novemberben hunyt el, nevéhez fűződik többek között a Gyulai Vár Jazz Fesztivál és a Shakespeare Fesztivál is.

Gedeon József 1956-ban született Gyulán. 17 évesen dolgozott először a Gyulai Várszínházban: a történelmi hangulatot fokozó fáklyás alabárdosok egyike volt. 1973-tól statisztaként több helyen is színpadra kerülhetett. Ekkor ejtette rabul a színház világa. 1995-ben pályázat útján került a Gyulai Várszínház élére. Vezetése alatt a nyári évad hathetes összművészeti fesztivállá, új színházi bemutatókkal és vendégelőadásokkal bővült. Gedeon József 2016. november 25-én hunyt el. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója egy személyes történettel emlékezett vissza a Várszínház igazgatójára, amikor is az Ember tragédiája című darab bemutatása során termőföldre volt szüksége.

Szombaton egy családi nap keretében avatták fel az új létesítményt, amely komoly összefogás eredményeképpen jött létre. A megyeriek nagy örömére a megye III-ban szereplő csapatuk, ezentúl itt játszhatja hazai mérkőzéseit.

Fontos pillanat a megyeriek életében. Vantara Gyula polgármester, Hanó Miklós alpolgármesterrel és Frisnyicz Pállal a Mezőmegyer Sportjáért Egyesület elnökével együtt átvágták a nemzeti színű szalagot, hivatalosan is átadva ezzel az új sportpályát. A létesítmény létrejötte egy komoly összefogás eredménye, melyet az önkormányzat is támogatott.

-A város vezetés ugye régen azt hirdeti és továbbra is az az álláspontja, hogy a fiatalok részére azokat a mozgás lehetőségeket meg kell teremteni, amivel egy egészséges életmód, egy csapatban történő sportolás. Erről többször beszéltünk, hogy mit jelent egy közösségben egy közös sportesemény vagy egy jól sikerült sportos délután a közösség számára és az egyén számára is. Ezért fontos és ezért támogattuk- mondta el Vantara Gyula Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere.