Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

irodalom

Rendkívüli helyszínen indult a Bárka folyóirat irodalmi évadnyitója – Bárka a Bárkában címmel, ahol két számmal is megismerkedhetett a nagyközönség.

A nyári zsúfolt programok miatt őszre tolódott a Bárka folyóirat 4. számának bemutatója, melyet a frissen megjelent 5. számmal együtt ismerhetett meg a nagyközönség – rendhagyó helyszínen.

Az idei 4-es és az 5-ös szám még mindig a folyóirat fennállásának 25. évfordulóját ünnepelve és Békéscsaba város újratelepítésének 300. évfordulója előtt is tisztelegve jelent meg, melyet a szerkesztők, alkotók mutattak be, felolvasással illusztrálva, kedvet teremtve az olvasáshoz.

A rendkívüli helyszín után mind a Bárka bemutatói és az író-olvasó találkozók, irodalmi estek is visszaköltöznek a szokott helyszínre, így a következő alkalmakat már a Jókai Színházban kereshetjük.

Üres az udvar Békéscsabán a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskolában, csak a végzős diákok készülődnek a Magyar nyelv és irodalom érettségire. Pontban 8 órakor kezdődött el az írásbeli számadás a tudásról.

Több változás is történt az előző évekhez képest, mint például az, hogy ezentúl a jó helyesírást jutalmazzák, nem pedig hibapontokat adnak a javításnál. Stábunk megkérdezte a tanulókat, hogy milyen volt a felkészülés, milyen hétnek néznek elébe és hogyan sikerült az érettségi.

A szóbeli vizsgák júniusban kezdődnek. A most végző középiskolások mellett még 35.500-an tesznek legalább egy vizsgatárgyból érettségi vizsgát, így ebben az időszakban összesen 108.500-an érettségiznek majd.

A Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány és a Bárka szerkesztősége szervezésében  mutatták be a Bárka idei második lapszámát.  Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka folyóirat főszerkesztője elöljáróban elmondta, hogy az idei második szám több helyi és megyei költőnek is biztosított bemutatkozási, illetve megjelenési lehetőséget.

A folyóirat Békéscsabán jelenik meg kéthavonta, a Békés Megyei Jókai Színház kiadásában. Hasábjain a legkülönbözőbb irodalmi és művészeti irányzatok élvonalbeli képviselői alkotásaival lehet találkozni. Mint ahogy eddig, most is találkozhatunk békéscsabai költők alkotásaival, ezúttal Szilágyi András verseivel ismerkedhetünk. A költő elárulta, a versben általában a képzőművészet és a líra határterületeit kutatja-keresi, elsősorban a képmetaforák foglalkoztatnak, ontológiai értelemben vett képmetaforák. Hozzátette, tulajdonképpen festia képeket, ennek a hiátusnak az esendő megvalósításáért próbál érzelmileg törekedni, hiszen klasszikus elődeink is megmondták, hogy a líra logika, de nem tudomány.

Címkék: