mentőállomás

Minden hónap utolsó hétfőjén úgynevezett „hős képzést” tartanak a Békéscsabai mentőállomáson. Az önkéntes képzés során a szakemberek laikusok számára nyújtanak lehetőséget az újraélesztési folyamat elsajátítására.

Magyarországon a hirtelen szívhalál óriási gyakoriságot mutat, évente ennek okán körülbelül harmincötezren halnak meg. Sok esetben a túlélés attól függ, hogy a laikus hogyan tud beavatkozni. Arra való tekintettel, hogy Magyarországon ezt a folyamatot rendszerszinten nem oktatják, az Országos Mentőszolgálat felvállalta ezt a kezdeményezést.

A laikus újraélesztés 6 fázisból áll: Szólítsa meg, és ezzel egy időben vállainál rázza meg a sérültet! A bajbajutott felé hajolva vizsgálja a légzést! Hívjon segítséget! Kezdje el a mellkas-kompressziót! Végezzen két befújást! Folytassa az újraélesztést egészen addig, ameddig a segítséget nyújtó szervek meg nem érkeznek!

Kedden délután letették az új, mezőberényi mentőállomás alapkövét. Az Országos Mentőszolgálat kiemelt projektjében az a cél, hogy a mentőautók az esetek több mint 90 százalékában teljesítsék a 15 percen belüli ellátást.

Az országos szervezet Európai Unió révén támogatott programjában nagyszabású fejlesztéseket hajt végre. A mentőszolgálat életében ez egy kiemelt projekt, hiszen összesen 15 milliárd forintból zajlik a sürgősségi ellátás fejlesztése.

- Ebben benne van a mentésirányítás korszerűsítése, 22 új mentőállomás létesítése, Békés megyében Tótkomlós és Mezőberény ilyen, 60 állomás dinamizálása, korszerűsítése, 200 mentőjármű beszerzése, oktatóeszközök, műszerek és még sorolhatnám. Nagy jelentőségű lépés ez, hiszen a mentőszolgálat bizonyos szempontból világszínvonalú, más szempontból viszont alaposan lemaradt az elmúlt években – fogalmazott Gőrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.