Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

ajánlás

Megkezdődött a jelöltállításhoz szükséges ajánlások gyűjtése az októberi önkormányzati választásokra. A szervezeteknek 2 hetük van a szükséges aláírások megszerzésére. Békés megyében 1253 van szükség ahhoz, hogy a jelölőszervezet neve felkerülhessen a szavazólapra.

- A választópolgárnak az ajánlóív kitöltésénél arra kell figyelnie, hogy a sorszám és a választási iroda bélyegzője meglegyen – mutatja az aláírásgyűjtő ívek fontosabb tudnivalóit Bacsa Vendel a Békés Megyei Területi Választási Iroda vezetője. Ezekkel találkozhatunk majd a következő két hétben, megkezdődött ugyanis a jelöltállítás az idei önkormányzati választásokra. Jelentős változás idén, hogy nem 4, hanem 5 évre választunk. Jelöltet csak az a választópolgár ajánlhat, aki 18. életévét betöltötte, és akinek lakcíme az adott választókerületben van. Az országgyűlési választásokkal megegyezően most is lehetőség van arra, hogy egy állampolgár több jelöltet is támogasson. Az, hogy melyik településen hány ajánlást kell összegyűjteni, függ a lakosságszámtól és a közigazgatásban betöltött szerepétől is.

A Békés megye területi Választási iroda vezetője ma közé tette a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2014. évi általános választásán Békés megye vonatkozásában, a  megyei lista állításához szükséges ajánlások számát.

A központi névjegyzékben 2014. augusztus 15-én a Békés megyei választókerületben, melynek Békéscsaba Megyei Jogú Város nem része, 250.592 fő választópolgár szerepelt. 

Ennek alapján  a Békés megyei választókerületben listát az a jelölő szervezet állíthat, amely a választókerület választópolgárai 0,5%-ának ajánlását, 1253 db ajánlást összegyűjtött. Közös megyei listát azok a jelölő szervezetek állíthatnak, amelyek a megyei választókerület választópolgárai 1%-ának, de legalább 2.000 választópolgár közös ajánlását összegyűjtötték.

Szerkesztő: Gy. Tűri Zsanett